Składniki:
Ciasto:
- 125g margaryny
- 1 szklanka mąki
- 6 szt jajek L
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka wody
- szczypta soli
Krem:
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1,5 kostki masła
3 żółtka
6 łyżek cukru
3 szklanki mleka.
Mleko (ok 2 szklanek) zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku mieszamy żółtka i mąkę. Gdy mleko będzie się gotować wlać mieszankę i cały czas mieszać do powstania budyniu. Budyń studzimy, przykrywając folią spożywczą, która ma dotykać wierzchu budyniu. Po wystudzeniu budyń dodajemy partiami do miękkiego masła i miksujemy całość na gładko.
Uwaga! To jest jeden z łatwiejszych kremów, ale również ten najbardziej się ścinający. Masło musi być miękkie, a budyń dobrze wystudzony w innym wypadku zetnie się na bank.
Blat- Krem- Blat wierzch posypujemy cukrem pudrem