4 maja 2023

Karpatka


Składniki:

Ciasto:

  • 125g margaryny
  • 1 szklanka mąki
  • 6 szt jajek L
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka wody
  • szczypta soli


Do rondla wlewamy wodę, dodajemy margarynę i gotujemy do rozpuszczenia. Do rozpuszczanej masy dosypujemy mąkę i energicznie mieszamy, ciasto ma być jednolite . Odstawiamy do wystudzenia. Do zimnej masy dodajemy pojedynczo jajka, szczyptę soli i proszek do pieczenia- wszystko łączymy miksując. Ciasto dzielimy na 2 równe części. Blachę 30x20 wykładamy papierem do pieczenia i łyżką wykładamy połowę masy. Pieczemy w temp 200 stopni C ok 15-20 min. I wszystko powtarzamy z druga częścią ciasta.

Krem:

3 łyżki mąki pszennej

3 łyżki mąki ziemniaczanej

1,5 kostki masła

3 żółtka

6 łyżek cukru

3 szklanki mleka.

Mleko (ok 2 szklanek) zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku mieszamy żółtka i mąkę. Gdy mleko będzie się gotować wlać mieszankę i cały czas mieszać do powstania budyniu. Budyń studzimy, przykrywając folią spożywczą, która ma dotykać wierzchu budyniu. Po wystudzeniu budyń dodajemy partiami do miękkiego masła i miksujemy całość na gładko.

Uwaga! To jest jeden z łatwiejszych kremów, ale również ten najbardziej się ścinający. Masło musi być miękkie, a budyń dobrze wystudzony w innym wypadku zetnie się na bank.

Blat- Krem- Blat wierzch posypujemy cukrem pudrem



Guacamole


Składniki:
  • 2 dojrzałe awokado najlepiej hass
  • połowa małej czerwonej cebulki
  • garść posiekanej kolendry
  • 2 łyżeczki soku z limonki
  • sól do smaku 
  • 1-2 pomidory 
  • 1 papryczka jalapeno
Awokado bieramy i miksujemy, by miało gładką konsystencje. Dodajemy drobno posiekaną cebuę , papryczkę, kolender i pomidora, mieszamy wszystko. 
Dodajemy soku z limonki i soli. 
Limonka powoduje, że awokado nie ciemnieje, jeśli guacamole robimy wcześniej, warto obłożyć je jeszce dodatkowo plastrami limonki by nie czerniało.
Nie jestem fanem kolendry ,więc ja dodaje mięte.




 

Grzebyki z marmoladą

 


Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 200ml śmietany 18%
  • 150 g margaryny
  • 100g masła ( można dać całą margarynę zamiast masła)
  • 1 łyżka cukru pudru
  • esencja waniliowa
  • 1 żółtko L
  • marmolada twarda

Margarynę i twarde masło łączymy z cukrem pudem i żółtkiem i nożem siekamy. Dodajemy mąkę i esencję oraz śmietanę. Zagniatamy całość i wkładamy do lodówki na przynajmniej 1h. Po tym czasie wałkujemy ciasto cieniej niż na pierogi i formujemy prostokąt. Na brzeg ciasta układamy wzdłuż marmoladę, zawijamy raz i ponownie jeszcze raz tworząc rulon. Odcinamy rulon od reszty ciasta, spłaszczamy go trochę i wycinamy odcinki ok 8cm. Nacinamy każdy odcinek ok 5 razy tworząc grzebyk, do pieczenia delikatnie go wyginamy. I tak tworzymy grzebyki do skończenia ciasta. Pieczemy ciastka w temp 170 stopni C ok 25-30 min. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem. Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Uwaga! Nie zmieniajcie margaryny na masło, same masło spowoduje że ciastka wyjdą twarde.


3 maja 2023

Boskie szparagi z pomidorkami i parmezanem

 

Składniki:
  • wiązka szaragów
  • garść pomidorów koktailowych
  • parmezan
  • świeża bazylia

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni C. Szparagi obieramy i odcinamy łykowate części łodygi. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, po drugiej stronie pomidorki. Całość skrapiamy oliwą z oliwek, przyprawiamy solą i pieprzem. Pieczemy ok 10 min, w połowie pieczenia dosypujemy garść parmezanu. Po upieczeniu szparagi wyciągamy do większego naczynia, na nie układamy pomidorki, posypujemy parmezanem i rozdrobnioną bazylią. Można też polać sosem balsamicznym. 
Pycha!