10 grudnia 2024

 




Sernik pistacjowy

 


Sernik pistacjowy

Spód

  • 1 1/2 szklanki zmielonych ciastek korzennych
  • 90g masła roztopionego
  • 1 łyżka cukru

Łączymy wszystkie składniki ze sobą wygniatamy tortownicę o wymiarze 20-21 cm i pieczemy w 180 stopniach ok 6-8 min.

Masa serowa

  • 700g sera kremowego
  • 100g śmietanki 30%
  • szczypta soli
  • 3 jajka M
  • 1/2 szklanki cukru
  • 50g pasty pistacjowej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Wszystkie produkty powinny mieć temperaturę pokojową !

Ser łączymy z jajkami, wlewamy śmietankę, dodajemy mąkę i sól, na koniec dodajemy pastę z pistacjami ( jeśli ma dużą zawartość pistacji, masa będzie grudkowa). Wylewamy masę na podpieczony i wystudzony spód, wkładamy do pieca i pieczemy w obniżonej temp do 150 stopni C ok 1h. Warto złożyć na dno pieca naczynie z wodą, sernik nie będzie wtedy pękał.

Polewa z białej czekolady i pistacji

  • 200g białej czekolady
  • 1/3 szklanki śmietanki 30%
  • 2 garści drobno pokrojonych pistacji
  • 40g pasty pistacjowej

Czekoladę rozpuszczamy w 3 łyżkach śmietanki -studzimy. Pozostałą ilości kremówki ubijamy na sztywno, łączymy z pastą i jeszcze ciepłą czekoladą. Wylewamy na sernik polewę, obsypujemy pistacjami, schładzamy w lodówce całą noc.