10 grudnia 2024
Sernik pistacjowy
Sernik pistacjowy
Spód
- 1 1/2 szklanki zmielonych ciastek korzennych
- 90g masła roztopionego
- 1 łyżka cukru
Łączymy wszystkie składniki ze sobą wygniatamy tortownicę o wymiarze 20-21 cm i pieczemy w 180 stopniach ok 6-8 min.
Masa serowa
- 700g sera kremowego
- 100g śmietanki 30%
- szczypta soli
- 3 jajka M
- 1/2 szklanki cukru
- 50g pasty pistacjowej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Wszystkie produkty powinny mieć temperaturę pokojową !
Ser łączymy z jajkami, wlewamy śmietankę, dodajemy mąkę i sól, na koniec dodajemy pastę z pistacjami ( jeśli ma dużą zawartość pistacji, masa będzie grudkowa). Wylewamy masę na podpieczony i wystudzony spód, wkładamy do pieca i pieczemy w obniżonej temp do 150 stopni C ok 1h. Warto złożyć na dno pieca naczynie z wodą, sernik nie będzie wtedy pękał.
Polewa z białej czekolady i pistacji
- 200g białej czekolady
- 1/3 szklanki śmietanki 30%
- 2 garści drobno pokrojonych pistacji
- 40g pasty pistacjowej
Czekoladę rozpuszczamy w 3 łyżkach śmietanki -studzimy. Pozostałą ilości kremówki ubijamy na sztywno, łączymy z pastą i jeszcze ciepłą czekoladą. Wylewamy na sernik polewę, obsypujemy pistacjami, schładzamy w lodówce całą noc.