5 września 2023

Ciasto maślane z malinami i białą czekoladą

 



Składniki:

  • 200g masła
  • 150g cukru pudru
  • 3 duże jajka
  • szczypta soli
  • 250g mąki
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ok 2 garści świeżych lub mrożonych malin
  • 100g białej czekolady

Do dekoracji:

  • maliny świeże
  • 100g białej czekolady
  • 2 łyżki śmietany kremówki

Jajka, masło i mleko muszą mieć temperaturę pokojową.

Mała keksówka. Jeśli pieczemy ciasto ze świeżych malin : temp 160 stopni C ok 1h, jeśli z mrożonych 150 stopni C ok 1,5 h. Góra dół w obu przypadkach, środkowe szczebelki.

Masło ubijamy z solą i cukrem na jasną puszystą masę. Jajka roztrzepujemy z mlekiem i partiami mieszamy z masłem ( jak się zetnie to nie jest duży problem bo ciasto i tak wyjdzie). Dorzucamy przesiana mąkę z proszkiem. Łączymy konsystencja powinna być jak na pancake. Na koniec dorzucamy pokrojoną drobno czekoladę i maliny świeże lub mrożone. Staramy się mocno nie mieszać by owoce się nie rozpadły. Przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego pieca. Po upieczeniu studzimy, wyjmujemy z formy i dekorujemy rozpuszczoną białą czekoladą z kremówką oraz świeżymi malinami.


Papryczki padron nadziewane fetą




Składniki:
  • kilka papryczek padron
  • ser feta
  • czubryca czerwona
  • oliwa z oliwek
Każdą papryczkę kroimy na pół, czyścimy z nasion i faszerujemy fetą. Wierzch popsypujemy czubrycą.  |Wykładamy na blaszkę i skrapiamy oliwą. Pieczemy w 200 stopni C ok 15 min. Wychodzą lekko pikantne i chrupiące.