Składniki:
- 200g masła
- 150g cukru pudru
- 3 duże jajka
- szczypta soli
- 250g mąki
- 2 łyżki mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ok 2 garści świeżych lub mrożonych malin
- 100g białej czekolady
Do dekoracji:
- maliny świeże
- 100g białej czekolady
- 2 łyżki śmietany kremówki
Jajka, masło i mleko muszą mieć temperaturę pokojową.
Mała keksówka. Jeśli pieczemy ciasto ze świeżych malin : temp 160 stopni C ok 1h, jeśli z mrożonych 150 stopni C ok 1,5 h. Góra dół w obu przypadkach, środkowe szczebelki.
Masło ubijamy z solą i cukrem na jasną puszystą masę. Jajka roztrzepujemy z mlekiem i partiami mieszamy z masłem ( jak się zetnie to nie jest duży problem bo ciasto i tak wyjdzie). Dorzucamy przesiana mąkę z proszkiem. Łączymy konsystencja powinna być jak na pancake. Na koniec dorzucamy pokrojoną drobno czekoladę i maliny świeże lub mrożone. Staramy się mocno nie mieszać by owoce się nie rozpadły. Przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego pieca. Po upieczeniu studzimy, wyjmujemy z formy i dekorujemy rozpuszczoną białą czekoladą z kremówką oraz świeżymi malinami.