22 marca 2022

Ciasto czekoladowo-serowe

 Łatwe, szybkie, smaczne. Blaszka 24x24

Składniki:

  • 5 jaj
  • szklanka cukru
  • pół szklanki wody
  • pół szklanki oleju
  • 50g gorzkiej czekolady
  • 4 łyżeczki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 220g mąki
Masa serowa:
  • 0,5 kg sera twarogowego z wiaderka
  • 3/4 szklanki cukru
  • opakowanie budyniu waniliowego
Jajka ubijamy w całości z cukrem na puszystą masę i dodajemy kolejno wodę, olej, rozpuszczoną czekoladę, przesianą mąkę z proszkiem i kakao.
Wylewamy ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

Ser mieszamy z cukrem i budyniem i robimy łaty na ciemnym cieście. Pieczemy w temp 180 stopni C ok 40 min. Po ostygnięciu posypu

jemy cukrem pudrem.
 
 

Boczek Kmicica

 Wychodzi soczysty i intensywny w smaku. Doskonały na ciepło i do kanapek.

 




Składniki:

  • 1 kg surowego boczku
  • 1 łyżka ostrej papryki
  • 1 łyżka papryki wędzonej
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki czosnku suszonego
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 1 łyżka sosu worcestershire ( można pominąć)
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki syropu klonowego lub brązowego cukru
  • sól do smaku ( może być sól selerowa -podkręci smak boczku)
Boczek dzielimy na 2 części. Pastą powstałą po zmieszaniu wszystkich przypraw nacieramy te 2 kawałki z każdej strony. Owijamy ciasno folią aluminiową i marynujemy ok 2 dni.  Folie zdejmujemy przed pieczeniem).

Pieczemy w temp 160 stopni C ok 1 h. Oczywiście pieczemy już bez foli.

Ciasto Biała Dama, Rafaello

 Blaszka 24x24 cm. Masę warto dopiero zrobić po upieczeniu biszkoptu, ponieważ masa szybko tężenie i później trudno ją rozprowadzić na biszkopcie.

 



Składniki na biszkopt:

  • 4 duże jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oleju
Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno z łyżka soli. Dodajemy cukier partiami- białko ma lśnić. Następnie dokładamy po jednym jajku i delikatnie łączymy z ubitymi białkami. Do masy jajecznej ląduje przesiana mąka z proszkiem do pieczenia. Na koniec wlewamy olej. Blaszkę na dnie wykładamy papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy do tzw suchego patyka 30-35 min góra-dół w temp 180 stopni C.

Masa:
  • 500 g śmietany 18% gęstej
  • 200g białej czekolady
  • 2 op śnieżki
  • 200g wiórek kokosowych
  • garstka migdałów do ozdoby

Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy. 
Śmietanę mieszamy z płynną czekoladą, wsypujemy 2 śnieżki. Miksujemy. Na koniec wrzucamy wiórki kokosowe. 

Biszkopt dzielimy na pół.
Na pierwsza część dajemy 3/4 masy. Przykrywamy drugim blatem- na to resztka masy i uprażone migdały.


Jambalaya z kurczakiem, chorizo i krewetkami

 Danie jednogarnkowe. Można dokonać swoich modyfikacji: zamiast chorizo dać kiełbasę dobrej jakości, można zupełnie zrezygnować z krewetek i selera naciowego. Ryż również jest dowolny: długoziarnisty, jaśminowy, dziki, nawet ten do sushi. 



 

Składniki:

  • 2 filety z kurczaka
  • 200 gr kiełbasy ( w moim wypadku chorizo)
  • 300g ryżu ( lub 2 saszetki)
  • cebula czerwona
  • 1 papryka czerwona, 1 zielona, 1 żółta ( jeśli będzie jeden kolor to też nic nie zmieni)
  • 4 łodygi selera naciowego ( ja pominęłam, bo nie lubię)
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 1litr bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 1 łyżka masła
  • 3 ząbki czosnku
Cajun:mix przypraw do jambalayi:
  • 2 łyżki soli
  • 2 łyżki czosnku granulowanego lub suszonego
  • 3 łyżeczki papryk ( wędzonej)
  • 1 łyżeczka chili lub pieprzu kajeńskiego
  • 1,5 łyżeczka suszonego oregano
  • 1,5 łyżeczki suszonego tymianku
  • 2 łyżeczki suszonej cebuli
  • 1 łużeczka pieprzu czarnego
  • 1 łyżeczka pieprzu białego
  • 1 łyżeczka tłuczonego kuminu
Mix przyprawy cajun wystarczy na kilka doprawień. 
Warto pomieszać i zamknąć w szczelnym słoiczku. Można również kupić gotową mieszankę.

Cebulę, paprykę i seler kroimy w kostkę. W głębokim rondlu na maśle podsmażamy cebulę do zeszklenia, rzucamy piersi pokrojone w kostkę i czosnek w plastrach. Przesmażamy. Wsypujemy suchy ryż i obsmażamy ok 3-5 min. Uzupełniamy bulionem, dodajemy pomidory w puszce , papryki i seler.
Dusimy chwile, dokładamy pokrojoną w plasterki kiełbasę, wrzucamy mix przyprawy cajun ok 2 łyżki. Gotujemy na wolnym ogniu do zagęszczenia sosu. Na koniec wrzucamy obrane  krewetki i dosłownie minute do zaparzenia trzymamy na gazie- jeśli gotujemy krewetki dłużej zrobią się gumowe. Jeśli potrawy wyszło nam więcej i chcemy podać na dzień następy- warto krewetki dorzucić dopiero przed podaniem.