24 listopada 2022

Kurczak zapiekany na ryżu

Szybki obiad. Warto podać od razu po upieczeniu, ponieważ ryż wchłonie wodę i będzie danie suche. Składniki na dużą blachę lub duże naczynie żaroodporne.

Składniki:
  • 1 kurczak rozczłonkowany lub ok 7-8 pałeczek z kurczaka
  • 2 szklanki suchego ryżu (szklanka 225 ml)
  • 3 duże cebule
  • łyżka słodkie papyki
  • łyżka osterej papryki
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • pieprz
Zalewa:
  • 1,5 l wody
  • 150g ostrego ketchupu lub sosu pomidorowego
  • 1/4 kostki masła
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 3 łyżki papryki słodkiej
  • 1/2 pół łyzeczki chilli w płaykach
  • łyżeczka czosnku niedźwiedziego
Na dno naczynia wysypujemy ryż. Ja lubię wykorzystywać basmati, bo jest ryżem sypkim i nie tworzy się breja- jest też ryżem jednym z droższych. Cebulę kroimy w talarki i układamy na ryżu na to układamy pałeczki lub części kurczaka.
Do garnka wlewamy wodę, dokładamy ketchup i masło i zagotowujemy do rozpuszczenia masła. Dodajemy również przyprawy.  Gorąca zalewą podlewamy ryż i kurczaka. Zalewa ma się cała zmieścić. Ryż powiększa swoja objętość 3 x, trzeba to brać pod uwagę wybierając naczynie. Pieczemy w 180 stopniach, ok 1,5h





 

Ciasto keksowe na andrucie

 Długo szukałam na niego przepisu, kojarzy mi się z dzieciństwem. Bardzo fajnie sprawdza się też jako batonik. Blacha 24x24




 

Składniki:

  • 1 kostka masła w temp pokojowej ( z mixu też wychodzi)
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 5 jajek L w temp pokojowej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 225g mąki
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 płaty andruta  ( można kupić małe i połączyć w jeden większy)
  • marmolada
  • 2 łyżeczki wódki lub ulubionego likieru
  • owoce kandyzowane ok 2-3 garście

Masło ucieramy z cukrem na puszystą jasną masę, dodajemy stopniowo po jednym żółtku. Po każdym całość dobrze mieszamy by się nie ścięło. Dorzucamy przesiany proszek z mąką, esencje waniliowa i na koniec alkohol. W osobnej misce ubijamy ze szczyptą soli pianę z białek. łyżkę piany ubitej na sztywno dokładamy do masy by ją trochę rozluźnić, a później resztę białka. Formę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy masę i pieczemy w temp 180 stopni C do suchego patyka, ok 30 min. Andruta smarujemy marmoladą, na to kładziemy wystygnięty keks i przykrywamy drugim andrutem, również posmarowanym marmoladą. 


Croque Madame

 Tosty francuskie na bogato, czyli śniadanie dla tych co nie na diecie. W oryginalnym przepisie mamy ser gruyere, u nas z dostępnością słabo ,można zamienić na ementalera ( ser ma mieć słony łagodny smak), ja do swoich dodałam ementaler z cheddarem.




 

Składniki na 2 osoby:

  • 40g masła
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/3 szklanki  grubo startego sera (gruyere)
  • 1/3 szklanki grubo startego cheddara
  • 4 grube kanapki tosta pszennego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 150g szynki
  • 2 jajka
Zaczynamy od beszamelu. Roztapiamy masło na małym ogniu dodajemy mąkę, czekamy aż na powierzchni pojawią si e pęcherze i zalewamy mlekiem, gdy zgęstnieje dorzucamy ser gruyere (ementaler). Powinien wytworzyć się gęsty sos serowy. Kanapki smarujemy masłem i wstawiamy na chwile do piekarnika (do rozpuszczenia masła), wyciągamy z pieca i komponujemy 2 tosty. Na 2 kanapki nakładamy gęsty sos serowy obsypujemy cheddarem nakładamy szynkę, jej wierzch smarujemy musztardą przykrywamy cheddarem następną kanapką, wierzch smarujemy grubo sosem i obsypujemy serem jeśli został. Wkładamy do pieca na 180 stopni ok 10 min- ser z wierzchu ma się stopić, a tost przyrumienić. W między czasie na patelni smażymy jajko sadzone, tak wy środek żółtka nie wypłyną i lejący. Upieczone jajko układamy na wierzch każdego tosta. Jeden tost na osobę wystarczy, można sobie nim pojeść.

21 listopada 2022

Sernik alla Creme Brulee

Składniki:
spód:
  • szklanka rozdrobnionych herbatników
  •  ok 100 g masła
  • łyżka cukru
  • 400g serka waniowego (pilos) lub ser w wiaderku ( wtedy trzeba zwiększyć cukier do 4 łyżek)
  • 150 g mascarpone
  • 2 łyżki cukru
  • 2 jajka temp pokojowa
  • 1 budyń wanilowy lub śmietankowy
Tortownicę 18-19 cm smarujemy masłem. Spód wykładamy masą powstałą po zmiksowaniu ciastek z masłem i cukrem. Ubijamy równomiernie.
Serek łączymy z mascarpone (można mikserem), dodajemy cukier, 2 rozmącone jajka i na koniec sypki budyń.Całą tortownicę owijamy dokładnie grubą folią aluminiową i wstawiamy do większego naczynia. Masę bez grudek wylewamy na ciasteczkowy spód. Do większego naczynia wlewamy do połowy gorącą wodę. Pieczemy ok 1h 15 min w temp 150 stopni. Po tym czasie wyłączamy piec i lekko uchylamy drzwiczki, tak zostawiamy sernik na ok 30 min. Wyciągamy studzimy całkowicie i na noc chłodzimy w lodówce. Na drugi dzień obsypujemy wierzch cukrem i krystalizujemy przy użyciu palnika gazowego. Na powierzchni utworzy sie karmelowa skorupka.


 

Sałatka Ceasar

 Składniki:

  • jasny chleb lekko czerstwy
  • sałata rzymska 2 sztuki
  • podwójna pierś z kurczaka
  • parmezan ok 50g
  • 2 łyżki oliwy
  • pamezan 75 g
  • olej do smażaenia
  • sól, pieprz
dressing:
  • majonez ok 2 łyżki ( można zrobić swój, 2 żółtka, 1 łyżeczka musztardy Dijon 3 łyżki oliwy, ocet)
  • fileciki anchois 50g
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z 1 cytryny
Majonez mieszamy z roztartymi z czosnkiem  filecikami sardeli, na tarce ścieramy parmezan, również dodajemy do sosu i na koniec sok z cytryny. Filety rozbijamy delikatnie i obsmażamy chwile na patelni grilowej.
Chleb kroimy na grzanki i przypiekamy na patelni (na rumiano). Posypujemy parmezanem ( ser ma oblepić grzanki). Sałatę rwiemy na drobno obtaczamy w sosie, układamy na talerzu, obsypujemy grzankami i układamy pociętą na plasterki pierś.




Łatwe ciasto rumuńskie

 Ciasto szybkie w pzrygotowaniu, moło składnikowe, ale najważniejsze, że bardzo smaczne. Blaszka 24x24


Składniki:
  • 5 jajek L temp pokojowa
  • 350g mąki pszennej
  • 200g cukru
  • 125 mi wody gazowanej
  • 125 ml oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • esencja waniliowa
Ubijamy w misce jajka z cukrem i esencją. Jaja mają być puszyste, lśniące. W trakcie miksowania powoli wlewamy olej. Następnie wsypujemy  przesiany  proszek do pieczenia i mąkę. Delikatnie mieszamy szpatułką. Wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Przed włożeniem  do pieca rzucamy formą z niedużej wysokości, by pecherzyki powietrza uciekły.  Pieczemy w 165 stopniach C ok 20 min do suchego patyka. Studzimy ciasto i dość gęsto nakłuwamy patyczkiem do szaszłyków.

Syrop:
  • 150g cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 250 ml wody
  • esencja migdałowa
  • 100g masła
Dodatkowo: pół czekolady gorzkiej i drobno posiekane migdały.

W rondelku z wody, cukru gotujemy gęsty syrop, dodajemy do niego kakao, masło i esencje migdałową. Gdy ciasto ostygnie łyżka wylewamy syrop na wierzch ciasta . Czekoladę ścieramy i wysypujemy na górę i na koniec posiekane migdały.

Spaghetti alla Puttanesca


Makaron z sosem puttanesca jest bardzo prosty, aromatyczny i bez grama mięsa. 

Składniki na 4 osoby:
  • makaron może być spaghetti, moze być penne, a nawet kluseczki gnochi
  • przecier pomidorowy 800g lub 2 puszki całych pomidorów bez skóry
  • 2 łyżeczki kaparów w zalewie
  • ok 6 filecików anchois (25g)
  • 3 ząbki czosnku
  • szczypta chili w płatkach
  • 2 i 1/2 łyżki oliwek czarnych 
  • sól w razie potrzeby
  • świeża pietruszka drobno pokrojona
Na patelni obsmażamy delikatnie rozdrobnione anchois wraz z niedużą ilością oliwy z tych sardeli oraz szczytę chilli. Na koniec dorzucamy pokrojone drobno kapary.  Dorzucamy pomidory z puszki  i dusimy pod przykryciem( rozgniecione widelcem).Dokładamy czosnek pocięty w plasterki chwilkę dusimy.W między czasie gotujemy makaron al dente w osolonej wodzie. Gdy sos się zredukuje dorzycamy pokrojone na pół oliwki i posiekaną pietruszkę. Do sosu dajemy ugotowany makaron, mieszamy i podajemy na świeżo do zjedzenia. Ja nie solę, bo sardele i kapary są słone, ale jeśli ktoś uzna, że mało słone, można dosolić na końcu.