Tosty francuskie na bogato, czyli śniadanie dla tych co nie na diecie. W oryginalnym przepisie mamy ser gruyere, u nas z dostępnością słabo ,można zamienić na ementalera ( ser ma mieć słony łagodny smak), ja do swoich dodałam ementaler z cheddarem.
Składniki na 2 osoby:
- 40g masła
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1/2 szklanki mleka
- 1/3 szklanki grubo startego sera (gruyere)
- 1/3 szklanki grubo startego cheddara
- 4 grube kanapki tosta pszennego
- 1 łyżeczka musztardy
- 150g szynki
- 2 jajka
Zaczynamy od beszamelu. Roztapiamy masło na małym ogniu dodajemy mąkę, czekamy aż na powierzchni pojawią si e pęcherze i zalewamy mlekiem, gdy zgęstnieje dorzucamy ser gruyere (ementaler). Powinien wytworzyć się gęsty sos serowy. Kanapki smarujemy masłem i wstawiamy na chwile do piekarnika (do rozpuszczenia masła), wyciągamy z pieca i komponujemy 2 tosty. Na 2 kanapki nakładamy gęsty sos serowy obsypujemy cheddarem nakładamy szynkę, jej wierzch smarujemy musztardą przykrywamy cheddarem następną kanapką, wierzch smarujemy grubo sosem i obsypujemy serem jeśli został. Wkładamy do pieca na 180 stopni ok 10 min- ser z wierzchu ma się stopić, a tost przyrumienić. W między czasie na patelni smażymy jajko sadzone, tak wy środek żółtka nie wypłyną i lejący. Upieczone jajko układamy na wierzch każdego tosta. Jeden tost na osobę wystarczy, można sobie nim pojeść.