2 listopada 2014

Browni z kremem kokosowym


Składniki:

ciasto:
  • 5 jaj
  • 5 żółtek
  • 1 szklanka cukru
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 5 kopiatych łyżek maki kukurydzianej
  • 10 łyżek kakao
  • 250 g masła

Jaja ubić z żółtkami i cukrem.Masło roztopić dodać połamaną czekoladę i kakao. Połączyć wszystko i dodać mąkę kukurydzianą. Pieczemy 160-170 stopni C ok 35 min.

krem:
  • 3 szklanki mleka
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1/2 szklanki cukru
  • 100 g masła
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 25 dag wiórek kokosowych

 2,5 szklanki mleka gotujemy z cukrem.Dorzucamy kokos i gotujemy 20 min. Dodajemy masło i mieszamy aż się rozpuści. Budyń rozpuszczamy w połowie szklanki mleka i powoli wlewamy do masy .Masę studzimy w kąpieli z zimnej wody, gdy ostygnie wylewamy na spód. Ciasto ozdabiamy esami floresami z roztopionej czekolady. W lodówce ciasto powinno przeleżeć dobę wtedy nabiera "mocy urzędowej ".




Keftedes - pulpety po grecku

Składniki:

  • mielone mięso wieprzowo-wołowe: 0,5 kg
  • 1 cebula posiekana drobno
  • pomidory z puszki
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  •  0,5 łyżeczki cynamonu
  • oliwki greckie czarne garść
  • mozzarella kulka
  • 1 jajo
  • 2 kromki chleba
  • 3 łyżki oliwy z oliwek:
  • 0,5 szklanki woda
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz, oregano
  • pieprz: do smaku
  •  pół szklanki mleka
Chleb obieramy ze skórki, rwiemy na drobne części i zanurzamy w mleku. Mięso mieszamy z drobno posiekaną cebulką. Odciśnięty chleb, jajko szczypta soli i pieprzu dodajemy do mięsa, zagniatamy i formujemy pulpety wielkości piłki golfowej. Wrzucamy pulpety na rozgrzany tłuszcz i obsmażamy, po upieczeniu  dorzucamy do nich pomidory, czosnek pokrojony w plastry i dusimy ok 5 min, dolewamy wody dusimy kolejne 15 min. Po tym czasie dodajemy 2 łyżki koncentratu oraz przepołowione oliwki czarne lub zielone . Dusimy, doprawiamy, na koniec wrzucamy mozzarellę i gotujemy do całkowitego rozpuszczenia. Można podawać z makaronem, ryżem, a nawet z ziemniakami. Bardzo dobre :)

Tapenada z czarnych oliwek

Tapenada z czarnych oliwek to pasta pochodząca z Prowansji.


Składniki:
  • słoik czarnych oliwek ( ok 200 g)
  • 1  mała papryczka chili lub chili w proszki
  • 2 łyżeczki kaparów
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • łyżeczka musztardy
  • szczypta tymianku



Kapary i oliwki  ze sobą blendujemy, dodajemy do masy resztę składników. Ja osobiście wolę gdy tapenada nie jest ubita na miazgę,a ma wyczuwalną fakturę tak jak na zdjęciu. Najlepiej smakuje z grzankami.