ciasto:
- 5 jaj
- 5 żółtek
- 1 szklanka cukru
- 100 g gorzkiej czekolady
- 5 kopiatych łyżek maki kukurydzianej
- 10 łyżek kakao
- 250 g masła
Jaja ubić z żółtkami i cukrem.Masło roztopić dodać połamaną czekoladę i kakao. Połączyć wszystko i dodać mąkę kukurydzianą. Pieczemy 160-170 stopni C ok 35 min.
krem:
- 3 szklanki mleka
- 1 budyń śmietankowy
- 1/2 szklanki cukru
- 100 g masła
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 25 dag wiórek kokosowych
2,5 szklanki mleka gotujemy z cukrem.Dorzucamy kokos i gotujemy 20 min. Dodajemy masło i mieszamy aż się rozpuści. Budyń rozpuszczamy w połowie szklanki mleka i powoli wlewamy do masy .Masę studzimy w kąpieli z zimnej wody, gdy ostygnie wylewamy na spód. Ciasto ozdabiamy esami floresami z roztopionej czekolady. W lodówce ciasto powinno przeleżeć dobę wtedy nabiera "mocy urzędowej ".