Składniki:
- 1,5 kg pomidorów zielonych
- 1,5 łyżeczki soli
Pomidory myjemy, kroimy na plastry zasypujemy solą i odstawiamy na1h by puściły soki (odlewamy je po tym czasie)
- 650 ml wody
- pół szklanki octu 10%
- 2 łyżki cukru
- pół szklanki cukru
- 2 liście laurowe
- 1 łyżka soli
- kilka kulek ziela angielskiego
- 1 łyżka gorczycy
- 3 małe cebule
Wodę zagotowujemy z octem, cukrem, solą i przyprawami oraz cebulą pokrojoną cieniutko w pióra. Woda ma zabulgotać i ją wyłączamy. Przygotowujemy słoiki, przelewamy je gorąca wodą, nakrętki powinny być nowe by pomidory nie spleśniały ( przy starych pokrywkach, które mogą się odkształcić, słoik może nie trzymać szczelności). Układamy do słoików ciasno pomidory i uzupełniamy zalewą. Czyścimy brzeg słoika i zakręcamy szczelnie. W dużym garze, na szmacie lub gazecie gotujemy słoiki . Pomidory mają zmienić kolor na zgaszony seledynowy- wtedy będą już dobre(ok 15 min od zagotowania wody). Odwracamy gorące słoiki, tak by stały na pokrywce- zostawiamy tak do ostygnięcia. Przechowujemy w zacienionym miejscu. Czym dłużej stoją tym lepiej smakują.