5 października 2023

Pomidory zielone na zimę

 


Składniki:

  • 1,5 kg pomidorów zielonych
  • 1,5 łyżeczki soli

Pomidory myjemy, kroimy na plastry zasypujemy solą i odstawiamy na1h by puściły soki (odlewamy je po tym czasie)

  • 650 ml wody
  • pół szklanki octu 10%
  • 2 łyżki cukru
  • pół szklanki cukru
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżka soli
  • kilka kulek ziela angielskiego
  • 1 łyżka gorczycy
  • 3 małe cebule

Wodę zagotowujemy z octem, cukrem, solą i przyprawami oraz cebulą pokrojoną cieniutko w pióra. Woda ma zabulgotać i ją wyłączamy. Przygotowujemy słoiki, przelewamy je gorąca wodą, nakrętki powinny być nowe by pomidory nie spleśniały ( przy starych pokrywkach, które mogą się odkształcić, słoik może nie trzymać szczelności). Układamy do słoików ciasno pomidory i uzupełniamy zalewą. Czyścimy brzeg słoika i zakręcamy szczelnie. W dużym garze, na szmacie lub gazecie gotujemy słoiki . Pomidory mają zmienić kolor na zgaszony seledynowy- wtedy będą już dobre(ok 15 min od zagotowania wody). Odwracamy gorące słoiki, tak by stały na pokrywce- zostawiamy tak do ostygnięcia. Przechowujemy w zacienionym miejscu. Czym dłużej stoją tym lepiej smakują.


Chlebek ze szpinakiem i fetą.

 


Składniki:

  • 1/2 szklanki wody
  • 3 1/4 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki drożdży suchych
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 paczka mrożonego szpinaku ( ja używam tez szpinaku baby)
  • 1/2 szklanki fety
  • 1 łyżka rozpuszczonego masła
  • 1 roztrzepane jajko do posmarowania wierzchu


Drożdże wrzucamy do miski, dolewamy ciepłą wodę, dosypujemy cukier i szklankę mąki. Odstawiamy do ciepłego miejsca bez przeciągów na ok 30 min do podwojenia objętości

Po tym czasie dosypujemy resztę mąki, sól. Zagniatamy ciasto dość długo w połowie dolewamy masło i dalej zagniatamy. Przykrywamy szmatką do wyrośnięcia przynajmniej na 1h, a najlepiej na 2 h. Mrożony szpinak, zostawiamy do rozpuszczenia, odciskamy i przesmażamy chwile z fetą i szczyptą soli ( feta ma się rozpuścić). Jeśli mamy świ9eży, myjemy szpinak i przesmażamy chwilkę na maśle z fetą. Gdy ciasto wyrośnie, ponownie ugniatamy, podsypujemy mąką i rozwałkowujemy na prostokąt. Na połowie ciasta układamy fetę i szpinak. Zamykamy drugą połowa i wałkujemy do zalepienia. Nacinamy w środku wzdłuż 2 razy i zawijamy całe ciasto spiralnie. Układamy do keksówki wysmarowanej olejem i odstawiamy jeszcze na pół godziny, wierzch smarujemy jajkiem. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni C pieca i pieczemy chlebek ok 30-35 min, góra-dół.



4 października 2023

Szarlotka z pigwą

 


Blacha 24x24

Składniki:

  • 2 szklanki maki
  • 200g masła zimnego
  • 1 jajko
  • 1/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki łączymy i zawijamy w folię. Wkładamy do lodówki na ok 1h.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia.

Nadzienie:

  • 1 kg pigwy obranej
  • 100 ml wody
  • 7 łyżek cukru
  • 1 łyżka masła
  • 2 budynie śmietankowe
  • 1/2 łyżki cynamonu
  • 350 ml wody

Pigwy obieramy i drobno kroimy. 100ml wody podgrzewamy z masłem i wrzucamy pigwę. Dusimy do miękkości. Budynie mieszamy w 350ml wody i zawiesinę wlewamy do duszonej pigwy. Mieszamy do zgęstnienia. Przykrywamy wierzch budyniu folią i studzimy.

Na dno tortownicy trzemy połowę ciasta, na to układamy budyń pigwowy (zimny) i ponownie ścieramy ciasto. Pieczemy w 170 stopniach ok 45-50 min góra-dół.


3 października 2023

Bomba apostołów

 


Ciasto serwowane w kawiarence w jednym z domów traczy w Chełmsku Śląskich. Swoim unikalnym kształtem nawiązuje do tychże chat. Ciasto jest proste, a smakuje wybornie. Podczas pieczenia roznosi się przyjemny aromat piernikowy.


Składniki na dużą blachę:

  • 10 jaj
  • 8 łyżek mąki pszennej
  • 4 łyżki kakao
  • opakowanie przyprawy do piernika
  • 1 szklanka cukru drobnego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka zimnej wody


Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec partiami dorzucamy cukier i ubijamy do momentu aż piana będzie biała i lśniąca. Dokładamy żółtka i łączymy szpatułką. Kolejno dorzucamy przesianą mąkę z proszkiem i kakaem, przyprawę, dolewamy olej i wodę. Blachę wykładamy papierem na dnie i wylewamy masę na biszkopt. Pieczemy ok 30 min w temp 165 stopni C góra-dół. Po upieczeniu i wystudzeniu dzielimy biszkopt na 3 części, z czego ta ostania ma być cienka.

Masa:

  • 1 l śmietany 36%
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżki żelatyny
  • 1/3 szklanki wody
  • słoik powideł

Śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno. Żelatynę rozpuszczamy w wodzie i czekamy, aż spęcznieje, podgrzewany w mikrofali ok 3-4 s. Hartujemy żelatynę łyżką śmietany, mieszamy i wlewamy do całej masy.

Pierwszy biszkopt smarujemy słoikiem powideł, i wykładamy 1/3 kremu, drugi blat i na niego 1/3 kremu, z reszty formujemy kopczyki. Ostatni blat tniemy na pół tak by powstały 2 długie prostokąty i każdy z nich na ok 10 części, Kopczyki przykrywamy naszymi prostokątnymi.

Polewa:

  • 2 łyżki masła
  • 2 gorzkie czekolady
  • 1 łyżka cukru pudru

Rozpuszczamy wszystko w kąpieli wodnej i smarujemy nasze kopczyki i przestrzeń pomiędzy nimi. Całość schładzamy.


Ciasteczka z ricottą i nutą pomarańczy



Składniki:

  • 120g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 2 jajka
  • 340g ricotty
  • 3 łyżki świeżego soku z pomarańczy
  • łyżka startej skórki z pomarańcza
  • 2 1/2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia



Miękkie masło ucieramy z cukrem. Do masła dodajemy jajka w temp pokojowej i ricottę. Na wolnych obrotach miksera łączymy i ponownie dodajemy skórkę i sok z pomarańczy, na koniec dosypujemy przesianą mąkę i proszek. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wykładamy masę łyżką. Pieczemy ok 15-18 min w temp 170 stopni C góra-dół.



Marynowana cebula czerwona

Składniki:

  • 2 średnie cebule czerwone
  • 2 szklanki białego octu
  • 2 szklanki wody
  • 1/3 szklanki cukru trzcinowego
  • 2 łyżki soli
  • drobno posiekany ząbek czosnku
Cebulę obieramy i na mandolinie spożywczej cieniutko kroimy. Ocet podgrzewamy z wodą, cukrem, solą do rozpuszczenia, na koniec gdy się wszystko zagotuje wyłączamy i dorzucamy czosnek.. Zalewęwylewamy na cebulę, gdy ostygnie wkłądamy do lodówki. Może w niej stać nawet 3 tyg. Jest to fajny dodatek do hamburgera, hot doga czy tostów.



Knedle ze śliwkami

 


Składniki:

  • 600g ugotowanych ziemniaków po ugotowaniu i obraniu
  • szklanka mąki krupczatki
  • ok 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko całe i 1 żółtko
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka cukru pudru
  • szczypta soli

Polewa:

  • masło
  • cukier
  • bułka tarta

Ziemniaki obieramy i gotujemy, przeciskamy przez praskę. Wbijamy do ziemniaków jajka, łaczymy z cukrem, solą i mąkami oraz ostudzonym roztopionym masłem. Ilość mąki zależy od chłonności ziemniaków, więc może się okazać, że trzeba jej będzie dodać. Jeśli chcecie spróbować knedle po śląsku to zamieńcie mąkę krupczatkę na kaszę mannę. Knedle wyjdą bardziej chropowate. Śliwki myjemy, wyjmujemy pestkę. Jeśli są duże to do knedla wkładamy połówkę, jeśli małe to całe bez pestki. Z ciasta robimy 2 rulony ( ciasto raczej jest z tych lepiących), i wykrawamy talarki . Do każdego talarka wkładamy śliwkę umoczoną w cukrze. Zamykamy knedla, skręcając ciasto od dołu by się nie rozlepiło. Gotujemy wodę w dużym garnku, solimy w wrzucamy knedle partiami. Staramy się nie dawać dużo, ponieważ knedle w dużej ilości się rozpadną. Polewamy masłem i cukrem lub masłem, cukrem  i bułką tartą.