28 lipca 2022

Bakłażan z patelni po włosku




Składniki na 2 osoby:

  • 2 nieduże bakłażany
  • 2x pomidory krojone w puszce( lub passata400ml)
  • ok 150g parmezanu lub
  • kulka mozzarelli
  • oliwa z oliwek
  • sól
     

Bakłażany kroimy w plastry posypujemy solą i czekamy, aż puszczą wodę. Obsmażamy je na patelni grillowej z dwóch stron. Danie przyrządzamy  na dużej patelni. Na spód wylewamy trochę oliwy na to wylewamy pomidory z puszki, solimy, przykrywamy bakłażanami. Na wierzch układamy połowę mozzarelli i posypujemy startym parmezanem. Kolejna warstwa to kolejno pomidory posolone, bakłażany i na koniec mozzarella z parmezanem. Całość dusimy pod przykryciem ok 20 min później pokrywkę ściągamy i na gazie jeszcze trzymamy ok 5 min. Podajemy gorące.

 


Waniliowe muffinki z kremem lawendowym

Babeczki z kremem lawendowym. Krem powstał dzięki wycieczce do Krakowa na Kazimierz, gdzie jest lodziarnia z dziwnymi smakami lodów  - oczywiście były lawendowe, no i się w głowie urodził krem lawendowy.

Składniki na muffiny:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 2 jaja
  • 1/3 szklanki oleju
  • 2 łyżki proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki maślanki lub śmietany 18%
  • 0,5 szklanki gorącej wody
  • esencja waniliowa


Mokre składniki łączymy ze sobą i suche również. Dodajemy następnie mokre do suchych i na koniec dolewamy gorącą wodę 

Pieczemy ok 20 min w temp 180 stopni C


Krem lawendowy:

  • 250 ml kremówki
  • 250g mascarpone ( lub serek mój ulubiony)
  • 2 łyżki cukru pudru
  • fioletowego barwnika spożywczego
  • ok 3-4 gałązki obrane lawendy (tylko kwiatostan)


Kremówkę ubijamy na sztywno, dokładamy mascarpone miksujemy ponownie, dorzucamy cukier i drobne kwiatuszki lawendy, barwnik dodajemy na końcu w bardzo małej ilości.


 



Tofu orientalne

 Tofu nie wszystkim smakuje, ciężko też jest tak zrobić by zabić ten specyficzny posmak. Ten przepis jest dowodem na to, że i tofu da się zjeść i smakuje intrygująco- orientalnie.





Składniki  na 2 porcje:

  • 1 opakowanie tofu naturalnego
  • 30 g śmietany 30%
  • 2 ząbki czosnku
  • woreczek ryżu basmati
  • puszka pomidorów krojonych
  • przyprawa garam masala 1 łyżeczka
  • kolendra suszona
  • papryka wędzona
  • czosnek w proszku
  • 1 mała cebula
  • oliwa rzepakowa

Na oliwie szklimy pokrojoną w kostkę cebulkę i przeciśnięty przez praskę czosnek, dodajemy  małe kostki tofu (wodę wylewamy z tofu). Smażymy razem, aż się tofu przyrumieni. Wylewamy pomidory w puszce i doprawiamy przyprawami. Dusimy jakieś 15 min i dodajmy śmietanę, którą dobrze należy wymieszać. Na koniec posypujemy suszoną lub świeżą kolendrą. Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, może być równie inny rodzaj ryżu.

Bułki fit

Bułki wychodzą puszyste, wilgotne i co najważniejsze nie trzeba ich piec na raz. Szybko się robią, choć trzeba brać pod uwagę ,że muszą odczekać w lodówce 8h.


Składniki:

  • 300 ml maślanki lub jogurtu naturalnego
  • 500ml zimnej wody
  • 1 op suchych drożdży (7g)
  • 100g tartych warzyw: marchew, cukinia
  • 125g płatków owsianych
  • 200g mąki pełnoziarnistej
  • 1 1/2 łyżeczki soli
  • 500g mąki pszennej
  • na wierzch nasiona: czarnuszka, pestki słonecznika, pestki dyni, sezam biały

 
Wodę łączymy z maślanką drożdżami i tartymi warzywami ( ja głównie używam pół średniej cukinii) i owsianką. Mąki przesiewamy i na koniec dodajemy sól. Całość musi być dobrze wymieszana. Na  wierch posypujemy  nasionami. Miskę przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 8 h. Piekarnik nagrzewamy do 250 stopni C . Wilgotną łyżka na blaszce ( wyłożonej papierem do pieczenia lub matą) formujemy bułki. Trzeba zachować między nimi odstęp bo rosną 2 razy większe. Pieczemy 15-20 min, góra dół na środkowej wysokości. Jeśli nie upieczemy bułek na raz, masę wkładamy ponownie do lodówki i pieczemy na drugi dzień. Ładniejsze wychodzą ze specjalnej formy do bułek.



Sloneczka ananasowe, babeczki anansowe

Nie jestem fanką ananasa, natomiast w tym wydaniu rozpływa się w ustach. 

Babeczki robione są w foremkach do ciasta kruchego, natomiast nie jest łatwo je wyciągnąć, można zamiennie spróbować w foremkach silikonowych.


Składniki:

  • 2 jajka
  • 100g cukru
  • 125 ml jogurtu ananasowego ( zwykły też może być)
  • 60 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego
  • ananasy w puszce w syropie krążki
  • 170g mąki pszennej
  • 8 g proszku do pieczenia
  • 50 g skrobi ziemniaczanej
  • cukier puder

Jaja ucieramy z cukrem do białości. Jogurt mieszamy z olejem w osobnym naczyniu. Mąki  i proszek przesiewamy. Wszystkie elementy łączymy ze sobą. Tarteletki w większym rozmiarze( tak by weszły ananasy) smarujemy masłem i wysypujemy mąką. Wkładamy do 3/4 wysokości masę i na nią 1 krążek ananasa odsączonego z puszki. Wychodzi ok 8 tarteletek.

Fajną wersją są również mufinny z tego ciasta , które mają powtykane kawałki ananasów. 

Pieczemy w temp 170 stopni C ok 20-25 min. ciasto w środku krążka powinno wyjść na wierzch, a całość powinna się ładnie przyrumienić. Gdy babeczki ostygnął posypujemy cukrem pudrem.


 

Szybka sałatka z rzodkiewki


 Składniki:

  • pęczek rzodkiewki
  • 2 ogórki
  • kila gałązek koperku
  • szczypior z cebulki
  • 3 duże łyżki jogurtu greckiego
  • 2 łyżeczki octu jabłkowego
  • 1 łyżeczkę syropu klonowego lub miodu
  • 2 małe ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku

 

Ogórki i rzodkiewkę dobrze myjemy, kroimy w plastry i posypujemy solą. Odstawiamy na ok 15 min by warzywa puściły sok, który następnie odlewamy. Do warzyw dodajemy jogurt pomieszany z syropem i octem. Całość mieszamy, doprawiamy czosnkiem i przyprawami,  cebulką i koperkiem. Chłodzimy w lodówce ponad godzinę.

Kapsalon drobiowy

 Holenderski fast food. Czyli połączenia kilku rzeczy, które smakują osobno dobrze, a razem jeszcze lepiej.  Mięso drobiowe można zamienić na typowo kebabowe. Nie ma się co czarować, to nie jest danie fit.

Składniki na 4 porcje:

  • upieczone frytki 1kg ( mogą być domowe)
  • 3 średnie piersi pojedyncze z kurczaka
  • przyprawa do shaorma lub do gyrosa
  • 2 ogórki zielone
  • 2 pomidory
  • 1 cebula czerwona
  • sałata pekińska
  • ok 15 dag tartego sera żółtego
  • sos czosnkowy
  • sos  tysiąca wysp

Kurczaka można wcześniej zamarynować w przyprawie i małej ilości oleju. Smażymy mięso na złoty kolor. W międzyczasie pieczemy frytki również na złotawo. Na dnie naczynia lub foremki aluminiowej układamy w pierwszej kolejności frytki, na nie mięso obsmażone i tarty ser. Zapiekamy całość w 180 stopniach C do rozpuszczenia sera. Wyjmujemy z piekarnika i na wierzch układamy poszatkowaną kapustę pekińską, pokrojone w kostkę  pomidory i ogórki i w pióra cebulę. Po wierzchu polewamy sosami.

Można zrobić sos czosnkowy z mojego przepisu:

http://chocospoko.blogspot.com/2013/08/sos-czosnkowy.html


Łazanki z kiełbasą i cukinią

 


Składniki:

  • 2 średnie cukinie
  • paczka makaronu typu łazanki
  • ok 4 kiełbasy
  • 1 cebulę
  • 3 ząbki czosnku
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz do smaku

Na niewielkiej ilości oleju przesmażamy kiełbasę ( jeśli jest tłusta to tłuszczu do smażenia już nie trzeba- lepiej jednak wybierać kiełbasę, którą ma zawartość mięsa powyżej 89 %). Dorzucamy cebule pokrojoną w drobną kostkę, oraz czosnek w plasterki. Gdy cebula zmięknie dorzucamy cukinie pokrojoną w kostkę i pozbawioną nasion. Przesmażamy wszystko razem jakieś 20 min. W między czasie gotujemy łazanki al dente. Przecedzone zimną wodą dokładamy na patelnie. Wszystko razem dusimy jeszcze chwile do zagrzania łazanek. Jemy zaraz po ugotowaniu.


Gozleme

Tradycyjne placki tureckie, spotykane również w rejonie Azerbejdżanu. Najczęściej podawane z farszem serowo - szpinakowym, ale można spotkać również z mięsem, ziemniakami, serem żółtym. Dobre na śniadanie, ale również jako zagryzka do piwka.

 



 

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 185 ml wody przegotowanej o temp pokojowej
  • pół łyżki  soli

Farsz:

  • 2 szklanki szpinaku
  • 2 średnie cebule
  • kostka fety
  • sól i pieprz do farszu

 Szpinak rozdrabniamy, dodajemy do niego pokrojoną w kostkę i obsmażona do miękkości cebulę oraz rozdrobnioną fetę. Całość  mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem.

Z mąki, wody, soli zagniatamy ciasto. Formujemy z niego kulki wielkości małych pomarańczy. Każdą kulkę ciasta dobrze rozwałkowujemy ( wielkość średniej pizzy) i na jedną część okręgu dajemy nadzienie, składamy koło na pół - lepimy brzegi. Smażymy na patelni z obu stron bez tłuszczu. Każdy usmażony placek smarujemy masłem. Najlepiej smakują na świeżo.


Sorbet malinowy

 Pyszne orzeźwienie w środku lata. Szybkie do wykonania lody sorbetowe z malin lub truskawek.




Składniki:

  • 0,5 kg malin
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 2 łyżki cukru pudru

 

Maliny miksujemy z cukrem i cytryną. Jeśli masa będzie za gęsta, można troszkę dolać wody przegotowanej lub wody różanej.  Jeśli ktoś nie lubi pestek z malin może przecedzić pulę przez sito i w ten sposób się ich pozbyć, ja lubi e dlatego je zostawiłam. Mrozimy w zamykanym pojemniku co 1h mieszając.