18 listopada 2023

Rurki z kremem

Ten przepis dostałam, jakieś 20 lat temu, od Pani, która piekła na wesela. Przepis  jest idealny, masa smakuje  i rurki wyjdą na pewno. Trochę więcej czasu na nie trzeba poświecić,  ale na prawdę warto- ich smak zrekompensuje nam czas, który poświecimy na ich zrobienie. Masa z tego przepisu sprawdza się też do ptysiów.

 



Składniki:
ciasto:

  • 60 dag mąki
  • 2 margaryny
  • 2 żółtka
  • mały kubek śmietany
Mąkę przesiewamy dodajemy żółtka, śmietanę i margarynę ( temp pokojowa- dobrze sobie wyciągnąć wcześniej by zmiękła). Ciasto dzielimy na 4 części. Każdą część kolejno dość cienko rozwałkujemy, kroimy na paski o szerokości 2-3 cm, a długości ok 15 cm. Oczywiście trzeba zakupić metalowe foremki do rurek, można próbować zrobić z foli aluminiowej.  Rurki można lekko natłuścić, by po upieczeniu ciasto łatwiej schodziło. Ciasto powinno być nawinięte kilka milimetrów poniżej początku i końca rurki- wtedy mamy pewność, że ciasto nie oblepi brzegów, a tym samym nie zniszczymy sobie przy ściąganiu rurki. Przy nawijaniu należy zwrócić uwagę, także na to by kolejna warstwa nawijała się harmonijkowo (nie będzie prześwitów).

Masa:
  • 3 szklanki mleka
  • 1 szklaka cukru
  • 4 jaja
  • 3 małe budynie śmietankowe ( taka standardowa torebka)
  • 2 kostki masła ( ja daje jedna masła i jedną margaryny )
  • esencja waniliowa
2 szklanki mleka gotujemy wraz z cukrem, a jaja w między czasie miksujemy z  3 sypkimi budyniami i cukrem waniliowym, dodajemy do nich szklankę mleka. Powstałą masę wlewamy do gotującego się mleka, mieszamy energicznie, by nie powstały grudy. Ugotowany w ten sposób budyń studzimy. Kostki masła ( lub 1 masła i 1 margaryny) ucieramy i ostrożnie dodajemy po masła po 1 łyżce ostygniętego budyniu. Nigdy na odwrót! Rurki nadziewamy za pomocą szprycy i posypujemy cukrem pudrem.




Tatar ze śledzia po węgiersku



Tatar ze śledzia po węgiersku wg. Magdy Gessler





Składniki:

  • śledzie matias w oleju 250 gr
  •   papryka pieczona czerwona 2 sztuki,
  •   1 średnia cebula 
  • 4 jaja na twardo
  • 2 ogórki kiszone
  • pieczarki marynowane mały słoiczek
  •  łyżka  kaparów
  • łyżka ketchupu łagodnego
  • łyżka musztardy ostrej
  • odrobina imbiru ( może być mielony)
  • mielony pieprz czarny
  • 1 łyżka miodu płynnego
  • łyżeczka papryki wędzonej
  • szczypta soli

Wszystko kroimy w kostkę.
Paprykę wkładamy do pieca  i pieczemy do miękkości i lekkiego przypalenia. By zdjąć skórkę jeszcze gorące papryki wkładamy do worka foliowego zawiązujemy, po ostygnięciu ściągamy skórę-kroimy w kostkę. Z miodu, musztardy, imbiru, przypraw i ketchupu robimy sos.
 Wszystko musi postać 1 h poza lodówką, po 1h można pomieszać ze sobą wszystkie składniki i wstawić do lodówki. Ten tatar robi furorę na imprezach.
 
 

17 listopada 2023

Naleśniki ze szpinakiem i dodatkami

 



Składniki:
  • 2 średnie jajka
  • 1 szklanki mąki
  • 1szklanka wody zimnej
  • 1 szklanki mleka
  • szczypta soli do masy
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • paczka szpinaku baby
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka plasterków sera żółtego
  • szynka prasowana w plastrach
  • pieprz i sól
  • sos tatarski
  • łyżka płaska masła
Łączymy mąkę, wodę, mleko, jajka, olej i sól. Jeśli masa jest za lejąc, dodajemy jeszcze trochę mąki. Sprawdzamy gęstość na chochelce, jeśli masa spływa, ale zostawia cieńką warstwę na główce chochelki- masa jest idealna. Smażymy cienkie naleśniki na niewielkiej ilości oleju. Szpinak wraz z przeciśniętymi ząbkami czosnku, dusimy na maśle, doprawiamy solą i pieprzem.  Upieczone naleśniki układamy na płasko, na każdy naleśnik układamy obok siebie 2 plastry wędliny, na to 2 plastry sera żółtego i wzdłuż frochę szpinaku, zawijamy. Wszystkie naleśniki z farszem podpiekamy na patelni, ser ma się rozpuścić. Podajemy z sosem tatarskim.



Sałatka ze szpinakiem, serem kozim, gruszką i konfiturą z żurawiny

 

Składniki:
  • szpinak młody Baby 3 garści
  • 3 małe dojrzałe gruszki
  • serek kozi
  • 2 łyżeczki konfitury żurawinowej
  • garść migdałów w płatkach



16 listopada 2023

Ciasto z gotowanym kremem pistacjowo -serowym.

 

 Blaszka 24x24.

Składniki:

Biszkopt:

  • 5 jajek temp pokojowa
  • 1 szklanka mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao

Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Dodajemy partiami cukier i ponownie ubijamy do momentu, aż białka będą białe i lśniące. Dorzucamy żółtka i mieszamy delikatnie szpatułką. Dodajemy również przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Biszkopt wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 30 min w temp 170 stopniach, góra-dół, środkowy szczebel. Studzimy i kroimy na 3 równe części.

Masa:

  • 500g sera z wiaderka
  • 2 łyżki kremu pistacjowego
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki mleka
  • pół budyniu waniliowego
  • 1 łyżka masła

Dodatkowo:

  • 1 tabliczka czekolady białej
  • garść pokrojonych pistacji solonych


Wszystkie składniki muszą być w temp. pokojowej. Masło, ser, jajka i cukier, podgrzewamy w rondelku z grubym dnem. W mleku rozpuszczamy budyń, mieszamy by grudek nie było. Podgrzewamy do zgęstnienia, na koniec dodajemy krem z pistacji. Jeszcze ciepłą masę wylewamy na biszkopty. Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, wylewamy na wierzch ostatniego biszkoptu, posypujemy pistacjami.


13 listopada 2023

 

Modra kapusta


Składniki:

  • średnia główka czerwonej kapusty
  • 2 średnie cebule
  • 150g wędzonego boczku
  • 2 łyżki octu
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • sól
  • pieprz


Kapustę drobno szatkujemy, gotujemy ją w osolonej wodzie z liściem laurowym i zielem angielskim. Boczek kroimy w kostkę i wytapiamy do skraweczek. Gdy kapusta zmięknie, odcedzamy, dodajemy do niej skwarki z tłuszczem, pokrojoną drobniutko cebulę, doprawiamy, dodajemy octu. Dusimy jeszcze jakieś 10 min. Kapusta najlepiej smakuje na ciepło.



Ciasto gruszkowe z dżemem morelowym.

 


Składniki:

Ciasto:

  • 2 jajka
  • 50g cukru
  • 80ml oleju
  • 340g mąki pszennej
  • 1 łyżka dżemu morelowego

Nadzienie:

  • 2 gruszki
  • 1 łyżka cukru

Beza:

  • 1 białko
  • 80 g cukru
  • 1 łyżka dżemu morelowego

Składniki na ciasto łączymy ze sobą dzielimy na pół. Jedną połówką wyklejamy formę do tarty ( średnica 20-21 cm). Gruszki dojrzałe obieramy, ścieramy na grubych oczkach. W rondelku dusimy gruszki z cukrem, do wyparowania soku. Surowe ciasto, którym wyłożyliśmy dno smarujemy dżemem morelowym. Nakładamy następnie nadzienie lekko wystudzone na warstwę dżemu.

Przykrywamy kolejną rozwałkowaną połówkę. Na koniec ubijamy białko na sztywno, dodajemy cukier i ubijamy dalej, aż masa będzie lśniąca i śnieżnobiała, dodajemy do białka łyżkę dżemu i wylewamy na ciasto. Całość pieczemy ok 35 min w temperaturze 180 stopni C ( góra-dół, piętro środkowe).