27 stycznia 2019

Tort chałwowy, red cake

Ciekawy kolor, masa mocno chałwowa, tort ma ciekawy smak i strukturę. Szybki w wykonaniu a robi wrażenie. Tortownica ok 24 cm.


Biszkopt:


  • 6 jajek ( temp. pokojowa)
  • 220 g cukru
  • 1 szklanka mąki 
  • 1,5 łyżeczki proszku  do pieczenia
  • czerwony barwnik ( ja miałam w proszku)

    Białka ubijamy na sztywną masę ze szczyptą soli. Dodajemy partiami cukier i ubijamy do gęstości, masa ma być śnieżnobiała i lśniąca. Do białka wrzucamy po jednym żółtku, delikatnie mieszamy szpatułką. Do masy wsypujemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia i barwnik. Nie napisałam ile tego barwnika ,bo tak naprawdę samemu trzeba zdecydować czy tort ma być krwisto czerwony ,czy pomidorowy. Ja dodałam ok 1 płaskiej łyżeczki, ale to również zależy od barwnika.

Masa chałwowa:
  • 1 kostka masła
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 budynie waniliowe
  • 400 g chałwy
  • 2 łyżki wódki lub spirytusu
  • szklanka orzechów ziemnych niesolonych
  • wiórki kokosowe
 Masło (temp pokojowa) ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Budyń gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, studzimy.  Do masła dodajemy wystudzony budyń  , pokruszoną chałwę oraz na koniec wódkę. Garść chałwy można zostawić do dekoracji wierzchu tortu.

Tort dzielimy na 2 lub 3 blaty i przekładamy kremem chałwowym, smarując również wierzch i boki. 
 Orzeszki ziemne kruszmy , mieszamy z chałwą i wiórkami kokosowymi i osypujemy tort.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz