Biszkopt:
- 5 jajek
- 3 płaskie łyżki kakao
- 1/2 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki mleka w temp. pokojowej
- 2 łyżki oleju
- szczypta soli
Białko ubić ze szczyptą soli, pod koniec partiami dodać cukier. Piana ma być gęsta, śnieżnobiała i lśniąca.Do ubitej masy białkowej dodajemy żółtka, jedno po drugim. Następnie olej, mleko.Wszystko delikatnie ze sobą łączymy. Na koniec mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiewamy i dosypujemy do masy jajecznej. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia , ale tylko dno. Pieczemy w temp 180 stopni ok 30 min. Po wyjęciu studzimy.
Krem:
- 250 gr mascarpone
- 500 ml śmietany 36%
- 3 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 łyżki żelatyny
- 4 łyżki cukru pudru
Zalać żelatynę 3 łyżkami wody zimnej, odstawić do napęcznienia. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier. Żelatynę delikatnie podgrzać, by miała bardziej leistą strukturę. Do mascarpone dodać śmietanę i płynną żelatynę.
Polewa czekoladowa:
- 100g czekolady mlecznej
- 100g czekolady gorzkiej
- 50 g masła
- 3 łyżki mleka
- 1 łyżeczka oleju
Przełożenie:
Biszkopt dzielimy na 2 części. Na pierwszy blat wylewamy 1/2 śmietany, na to 1/2 polewy.Wkładamy na chwile do lodówki by zastygło. Kolejna warstwa czyli 1/2 śmietany ląduje na utwardzonej polewie, na to biszkopt i na koniec 1/2 polewy. Schładzamy
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz