27 stycznia 2019

Ciasto Kinder Pingui

Ciasto można również zrobić w tortownicy w formie tort. Duża blaszka lub tortownica 26 cm.

Biszkopt:
  • 5 jajek
  • 3 płaskie łyżki kakao
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki mleka w temp. pokojowej
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli

Białko ubić ze szczyptą soli, pod koniec partiami dodać cukier. Piana ma być gęsta, śnieżnobiała i lśniąca.Do ubitej masy białkowej dodajemy żółtka, jedno po drugim. Następnie olej, mleko.Wszystko delikatnie ze sobą łączymy. Na koniec mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiewamy i dosypujemy do masy jajecznej. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia , ale tylko dno. Pieczemy w temp 180 stopni ok 30 min. Po wyjęciu studzimy.


Krem:
  • 250 gr mascarpone
  • 500 ml śmietany 36%
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 łyżki żelatyny
  • 4 łyżki cukru pudru

  Zalać żelatynę 3 łyżkami wody zimnej, odstawić do napęcznienia. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać  cukier. Żelatynę delikatnie podgrzać, by miała bardziej leistą strukturę. Do mascarpone dodać śmietanę i płynną żelatynę.

Polewa czekoladowa:
  • 100g czekolady mlecznej
  • 100g czekolady gorzkiej
  • 50 g masła
  • 3 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka oleju
Wszystko razem rozpuszczamy ze sobą.

Przełożenie:
Biszkopt dzielimy na 2 części. Na pierwszy blat wylewamy 1/2 śmietany, na to  1/2 polewy.Wkładamy na chwile do lodówki by zastygło. Kolejna warstwa czyli 1/2 śmietany ląduje na utwardzonej polewie, na to biszkopt i na koniec 1/2 polewy. Schładzamy









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz