5 lutego 2024

Papanasi

 

Papanasi, czyli oponki ze śmietaną i dżemem po rumuńsku.

 



 

Sadniki:

  • 400g sera białego tłustego
  • 300g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jajka L (temp. pok)
  • szczypta soli
  • 1 łyżka cukru z esencją waniliową lub cukier waniliowy
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • olej do smażenia

Dodatkowo:

  • kwaśna śmietana
  • dżem najlepiej domowej roboty


Ser odsączamy z serwatki i łączymy z resztą składników. Wyrabiamy przez chwilę i wkładamy ciasto do lodówki na 30 min. Po tym czasie ponownie wyrabiamy i wałkujemy ciasto na podsypanej mąką stolnicy. Wysokość ciasta to ok 0,7- 1cm. Wykrawamy 2 średnice kręgów, by powstałą piramida i dodatkowo wyrabiamy kulki na górę. Smażymy w głębokim tłuszczu na rumiano. Składamy papanasi : od dołu największy krążek, na niego mniejszy i u góry kulka, całość podlewamy śmietaną i domową konfiturą ( w moim wypadku dżem domowy truskawkowy). Z tej porcji powinno wyjść ok 5-6 gotowych wieżyczek papanasi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz