Papanasi, czyli oponki ze śmietaną i dżemem po rumuńsku.
Sadniki:
- 400g sera białego tłustego
- 300g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 jajka L (temp. pok)
- szczypta soli
- 1 łyżka cukru z esencją waniliową lub cukier waniliowy
- skórka otarta z 1 cytryny
- olej do smażenia
Dodatkowo:
- kwaśna śmietana
- dżem najlepiej domowej roboty
Ser odsączamy z serwatki i łączymy z resztą składników. Wyrabiamy przez chwilę i wkładamy ciasto do lodówki na 30 min. Po tym czasie ponownie wyrabiamy i wałkujemy ciasto na podsypanej mąką stolnicy. Wysokość ciasta to ok 0,7- 1cm. Wykrawamy 2 średnice kręgów, by powstałą piramida i dodatkowo wyrabiamy kulki na górę. Smażymy w głębokim tłuszczu na rumiano. Składamy papanasi : od dołu największy krążek, na niego mniejszy i u góry kulka, całość podlewamy śmietaną i domową konfiturą ( w moim wypadku dżem domowy truskawkowy). Z tej porcji powinno wyjść ok 5-6 gotowych wieżyczek papanasi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz