Trochę zdrowsza odmiana kotletów szarpanych. Najlepiej smakują na świeżo.
Składniki:
- 400g filetu z kurczaka
- 70g sera żółtego
- 1 marchew
- 1 cebula
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki majonezu
- przyprawa kebab-gyros
- papryka słodka
- sól
- pieprz
- natka z pietruszko świeża lub suszona
Mięso kroimy w drobną kostkę, marchew i ser trzemy na tarce (grube oczka), cebulę drobno siekamy. Wszystko mieszamy w misce, wbijamy jajko, przyprawiamy pieprzem, solą, pietruszką i przyprawą gyros. Na koniec dodajemy mąkę i majonez. Pieczemy w temp 180 stopni po 15 min z każdej strony. Dobrze smakują same, ale można podawać je z sosem tysiąca wysp.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz