W smaku tam rolada to poezja. Pastę lub krem pistacjowy bez problemu można kupić na allegro, shopee i innych stronach z żywnością. Ja swoją przywiozłam z Turcji, jeśli jesteście na wakacjach w Grecji, to też ją tam kupicie bez problemu. Jakość kremu zależy od ilości procentowej pistacji, do ciasta wystarczy spokojnie 35 % zawartość pistacji. Ciasto można również wykonać w formie tortu, w tym wypadku biszkopt (na 3 blaty) warto dać do tortownicy 21cm.
Składniki na roladę:
- 4 jaja
- 200g cukru pudru
- 700g mąki
- 70g skrobi
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- garść pistacji (pistacje przez chwile namaczamy w wodzie, by lepiej skóra schodziła, obieramy i drobno siekamy)
Roladę robimy na blaszce z pieca wyłożonej papierem do pieczenia.
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodajemy cukier i miksujemy do momentu, aż białko będzie lśniące. Dorzucamy po jednym żółtku - delikatnie mieszając. Przesiewamy mąkę i proszek i łączymy z masą jajeczną oraz posiekanymi pistacjami już bez użycia miksera. Wylewamy biszkopt na blaszkę i pieczemy w temp 180 stopni C ok 15-20 min góra-dół. Po upieczeniu przygotowujemy czystą ścierkę wysypaną cukrem pudrem, biszkopt odwracamy i na ścierkę, ściągamy z góry papier do pieczenia i krótszym bokiem zawijamy do środka razem ze ścierką. Odstawiamy do wystygnięcia. Jeśli rolada przy zwijaniu pęka to znak, że było dodane za dużo mąki.
Krem pistacjowy:
- 200g pasty( kremu) pistacjowej
- 250g mascarpone
- 250g śmietany 36%
- 3 łyżki cukru pudru
- garść pistacji (pistacje przez chwile namaczamy w wodzie, by lepiej skóra schodziła, obieramy i drobno siekamy)
- 1 fix do śmietany
- małe opakowanie malin
- pistacje do ozdoby
Ubijamy śmietanę na gęsto, dodajemy mascarpone i na koniec pastę pistacjową i posiekane pistacje. Masę wykładamy na biszkopt ( zostawiamy trochę do ozdoby), zostawiając wolny brzeg na końcu. Na początku masy wzdłuż układamy maliny, zwijamy. Ustawiamy roladę na łączniu i ozdabiamy górę masą, malinami i pistacjami. Rolada powinna spędzić w lodówce przynajmniej 6-8h.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz