14 lipca 2022

Pogaca pieczywo tureckie

 Turcja to niesamowita kopalnia smaków i aromatów, prostych przepisów, niesamowitych połączeń smakowych, dlatego ta fascynacja będzie się przejawiać w przepisach.

Tym razem śniadaniowe bułeczki pogaca, nadziewane fetą i ziołami.  Istnieją również wersje z cebulką, bakłażanem, mięsem, samym masłem, ziemniakami. Mogą być malutkie, okrągłe lub o podłużnym kształcie.



 Składniki:

  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka oleju rzepakowego lub słonecznikowego
  • drożdże suche 7g
  • 2 jajka (białko i żółtko osobno)
  • 6 szklanek mąki
  • 60g masła
  • sól - pół łyżeczki
  • cukier - pół łyżeczki

 Ważne: 

Drożdże muszą mieć dobrą datę przydatności,  mleko, jajka, woda i masło mają mieć temperaturę pokojową!

Do miski wlewamy mleko, wodę olej, białko z 2 jaj. Wsypujemy drożdże, sól, cukier i mąkę. Mieszamy całość. Masło kroimy w drobne kosteczki wrzucamy do ciasta i rękami wyrabiamy ciasto. Odstawiamy na 1h w ciepłym miejscu pod przykryciem. Ciasto jest bardzo elastyczne i nie lepi się do rąk. 

Nadzienie do bułeczek:

  • 350g fety
  • garść świeżego szpinaku( może być ale nie musi
  • natka pietruszki posiekana
  • sezam czarny do posypania
     

Z podanych składników tworzymy nadzienie. Ciasto odrywamy na kawałki wielkości piłeczki pingpongowej, rozbijamy kółeczko na płasko i nadziewamy jak pierogi. W ten sposób powstaje ich wydłużony kształt. Można również włożyć do formy na muffinki. Zostawiamy bułki na 15 min do odpoczynku. Powstałe bułeczki smarujemy rozmąconym żółtkiem i posypujemy sezamem. Pieczemy w temp 180 stopni C ok 25- 30 min.




 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz