Szybkie ciasto do kawki. Blacha 24x24
Składniki:
- 4 jajka L
- 3 szklanki mąki
- 1 szklanka oleju
- 1 szklanka wody gazowanej
- 3 łyżki proszku do pieczenia
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki kakao
- 200g borówki amerykańskiej świeżej
- esencja waniliowa
- cukier puder do posypania
Jajka ubijamy do białości z cukrem. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczeniami dokładamy do ubitych jajek, dalej olej i wodę.
Dzielimy ciasto na 2 części, do jednej dodajemy przesiane kakao, do drugiej esencje waniliową. Blachę wykładamy papierem do pieczeniem, masy wylewamy naprzemiennie łyżką, tworząc łaty. Na wierzch wysypujemy borówkę. Pieczemy w 170 stopniach C ok 50 min. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz