16 stycznia 2023

Łaciate ciasto z borówkami

 Szybkie ciasto do kawki. Blacha 24x24

Składniki:

  • 4 jajka L
  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • 3 łyżki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 200g borówki amerykańskiej świeżej
  • esencja waniliowa
  • cukier puder do posypania


Jajka ubijamy do białości z cukrem. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczeniami dokładamy do ubitych jajek, dalej olej i wodę.

Dzielimy ciasto na 2 części, do jednej dodajemy przesiane kakao, do drugiej esencje waniliową. Blachę wykładamy papierem do pieczeniem, masy wylewamy naprzemiennie łyżką, tworząc łaty. Na wierzch wysypujemy borówkę. Pieczemy w 170 stopniach C ok 50 min. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz