20 maja 2024

Rolada malinowa

 

Biszkopt z galaretką malinową

Składniki:

  • 5 jajek L temp pokojowa
  • 2 łyżki cukru
  • 1-2 łyżki mąki
  • 1 galaretka malinowa
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia


Białka ubijamy z szczyptą soli na sztywno, dodajemy cukier, gdy cukier przestanie chrupać wrzucamy partiami galaretkę suchą. Gdy białka będą sztywne i lśniące, wrzucamy po jednym żółtku i szpatułką mieszamy delikatnie. Dodajemy przesiana mąkę z proszkiem. Blaszkę z pieca wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy całą biszkoptową masę równomiernie. Piec nagrzewamy do 180 stopni C, przed włożeniem do pieca masy zrzucamy ją na ziemie z ok 30 cm. Pieczemy ok 15-17 min góra- dół . Wyciągamy biszkopt ponownie opuszczamy na ziemie. Wyjmujemy ciepły z papieru i kładziemy na czystą ścierkę wysypaną cukrem pudrem, zawijamy ścierkę z biszkoptem w rulon. Gdy ostygnie smarujemy biszkopt masą i układamy w rządku maliny, zawijamy ponownie. Zostawimy w lodówce do stężenia. Można ozdobić pozostałą masą lub bitą śmietaną oraz świeżymi malinami.

Krem malinowy

  • 250g zimne mascarpone
  • malin mrożone lub świeże 3 garści
  • 150 ml śmietany 36% (zimnej)
  • 2 łyżki cukru pudru
  • kilka świeżych malin do środka i do dekoracji

Mrożone maliny rozmrażamy,odlewamy wodę, blendujemy i przecieramy na sicie, by się pozbyć pestek. Śmietanę miksujemy z cukrem pudrem na sztywno, dokładamy mascarpone i ponownie mieszamy, na koniec wlewamy puree z z malin i łączymy składniki. Trzymamy w lodówce.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz