20 maja 2024

Nalewka lilak, nalewka z bzu lilak

 

Składniki:
  • Jednorazówka samych kiści fioletowych kwiatów Lilaka
  • 3 szklanki wódki
  • 3 szklanki wody
  • Sok z pół cytryny
  • Ok 1,5 szklanki płynnego miodu

Kiście bzu czyścimy pod bieżącą wodą. Obieramy by były same drobne kwiatuszki, bez łodyg. Zalewamy kwiatki wódką i odstawiamy w ciemne miejsce na ok 10 dni. Po tym czasie odcedzamy dokładnie. Robimy syrop z 3 szklanek przegotowanej zimnej wody, wciśniętej cytryny i miodu, jeśli lubicie słodsze nalewki dodajcie więcej niż 1,5 szklanki. Syrop studzimy I łączymy z wódką
Butelkujemy i odstawiamy w ciemne miejsce na ok 3 miesiące, ja zostawiam nawet na 6 miesięcy, po tym czasie trunek osiąga piękny bukiet smaku.

 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz