Składniki:
- Jednorazówka samych kiści fioletowych kwiatów Lilaka
- 3 szklanki wódki
- 3 szklanki wody
- Sok z pół cytryny
- Ok 1,5 szklanki płynnego miodu
Kiście bzu czyścimy pod bieżącą wodą. Obieramy by były same drobne kwiatuszki, bez łodyg. Zalewamy kwiatki wódką i odstawiamy w ciemne miejsce na ok 10 dni. Po tym czasie odcedzamy dokładnie. Robimy syrop z 3 szklanek przegotowanej zimnej wody, wciśniętej cytryny i miodu, jeśli lubicie słodsze nalewki dodajcie więcej niż 1,5 szklanki. Syrop studzimy I łączymy z wódką
Butelkujemy i odstawiamy w ciemne miejsce na ok 3 miesiące, ja zostawiam nawet na 6 miesięcy, po tym czasie trunek osiąga piękny bukiet smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz