20 maja 2024

Bułki orkiszowe

 

Bułki orkiszowe

 




Składniki:

  • 300 ml ciepłej wody
  • 2 łyżki drożdży sypkich piekarskich
  • 1 łyżka kopiata masła
  • 2 łyżeczki cukru
  • mąka orkiszowa 450 lub 650 ok 500 g
  • maka żytnia750  ok 200g
  • łyżeczka soli

Masło rozpuszczamy i studzimy. Mąki łączymy ze sobą, dodajemy drożdże,sół, cukier do suchych dolewamy ciepłą wodę oraz rozpuszczone masło. Mieszamy całość, wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 45 min pod przykryciem. Po tym czasie ponownie wyrabiamy, formujemy 6 równych bułek, odstawiamy na blachę pokryta matą do pieczenia lub papierem do pieczenia, na 15 min. w tym czasie rozgrzewamy piec do 190 stopni C. Surowe bułki z wierzchu smarujemy rozpuszczonym masłem lub smalcem i obsypujemy sezamem, czarnuszką, bądź słonecznikiem. Pieczemy ok 20 min, aż spód będzie twardszy i rumiany, a wierzch złocisty Bułki szczelnie zamknięte utrzymują świeżość nawet do 3 dni.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz