Bułki orkiszowe
Składniki:
- 300 ml ciepłej wody
- 2 łyżki drożdży sypkich piekarskich
- 1 łyżka kopiata masła
- 2 łyżeczki cukru
- mąka orkiszowa 450 lub 650 ok 500 g
- maka żytnia750 ok 200g
- łyżeczka soli
Masło rozpuszczamy i studzimy. Mąki łączymy ze sobą, dodajemy drożdże,sół, cukier do suchych dolewamy ciepłą wodę oraz rozpuszczone masło. Mieszamy całość, wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 45 min pod przykryciem. Po tym czasie ponownie wyrabiamy, formujemy 6 równych bułek, odstawiamy na blachę pokryta matą do pieczenia lub papierem do pieczenia, na 15 min. w tym czasie rozgrzewamy piec do 190 stopni C. Surowe bułki z wierzchu smarujemy rozpuszczonym masłem lub smalcem i obsypujemy sezamem, czarnuszką, bądź słonecznikiem. Pieczemy ok 20 min, aż spód będzie twardszy i rumiany, a wierzch złocisty Bułki szczelnie zamknięte utrzymują świeżość nawet do 3 dni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz