25 listopada 2024

Muffiny ala Panettone

 



Wszystkie składniki powinny mieć temp pokojową. Panettone ma specyficzną włóknistą konsystencje, w tych muffinach tego nie uzyskamy, ale smak jest bogaty i przypomina tą włoską babkę.

Składniki:

  • 380g mąki 00 ( zamiennie można użyć 450)
  • 250 g mleka
  • 160g cukru
  • łyżeczka drożdży piekarskich instant
  • 159g oleju rzepakowego
  • 2 garści rodzynek
  • 1 łyżeczka dżemu morelowego lub brzoskwiniowego
  • 1 łyżeczka aromatu rumowego
  • 1 łyżeczka aromatu migdałowego
  • 2 jaja
  • 1 łyżka miody
  • garść owoców kandyzowanych
  • skórka pomarańczowa kandyzowana
  • lukier na wierzch

Drożdże mieszamy z 1 łyżką cukru, 2 łyżkami mleka i 2 łyżkami mąki, zostawiamy do wyrośnięcia na ok 15 min. Jaja łączymy z olejem i resztą mleka , aromatem i miodem. Milsujemy jaja i  dokładamy drożdże, mąkę oraz bakalie.  Masa wychodzi dość gęstawa. Wkładamy ciasto do papilotów na 2/3 ich wysokości. Zostawiamy na ok 30 min do wyrośnięcia. Pieczemy w rozgrzanym piecu do 180 stopni C ok 25-30 min.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz