Kiełbasa wieprzowa z cheddarem i chilli
Składniki:
- 16g peklowali na 1kg mięsa
- łopatka – podział na klasę chuda i na klasę tłustą
- boczku surowego kawałek (1/5 części całego mięsa)
Przyprawy podane na 2kg mięsa łącznie.
- 2 papryczki chili czerwone lub zielone
- 120g cheddara
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka ziela angielskiego mielonego
- 2 łyżeczki pieprzu mielonego
- szczypta pieprzy białego
- 150 ml lodowatej wody
- sól jeśli jest mało słone
Kroimy mięsa w kostkę zasypujemy solą peklującą- 16g na 1kg mięsa. Odstawiamy na 24 h do lodówki. Po tym czasie mięso segregujemy klasami. Chudą łopatkę mielimy na oczkach 10mm, boczek i tłustszą część łopatki na oczkach 6mm. Do mięsa dorzucamy przypraw, lodowatą wodę blendujemy z czosnkiem i wlewamy do masy. Całość dobrze mieszamy nawet 15 min, mięso ma się stać kleiste. Papryczki oczyszczamy z nasion i drobno siekamy, cheddar kroimy w drobną kostkę, dorzucamy do masy. Nabijamy jelita wieprzowe i odstawiamy kiełbasę do osuszania ( u nas cała noc w przewiewnym pomieszczeniu).Nabijamy jelita. Osuszamy dodatkowo w wędzarni w 45 stopniach C. Wędzimy na drewnie: buk i olcha. Temperatura wędzenia 60 stopni, do ładnego koloru. Parzymy kiełbasę w 80 stopniach woda, w środku ma mieć ok 69-72 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz