Ciasto wychodzi mocno orzechowe i wilgotne. Ciekawa alternatywa na święta. Oryginalny przepis zawierał ogrom cukru, zredukowałam go tak, by placek wyszedł i smakował.
Blaszka 24x24
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- 3 jajka M
- 1 łyżeczka sody
- szczypta soli
- 250 g orzechów pekan/ włoskich
- puszka ananasów
Orzechy mielimy na drobno (ale nie na wiór), orzechy pekan są miększe od włoskich, ale w smaku nie ma różnicy- w oryginale są pekan. Mąkę mieszamy z solą, cukrem, sodą. Dodajemy do sypki produktów rozbełtane jajka. Ananasa + 5 łyżek soku z puszki blendujemy na gładko i dodajemy do reszty składników. Na koniec wsypujemy orzechy. Całość wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do rozgrzanego pieca do 175 stopni C, góra-dół, pieczemy ok 40 min. Sprawdzamy pod koniec patyczkiem. Po upieczeniu wyciągamy i chwile studzimy, patyczkiem do szaszłyków nakłuwamy ciasto po całości.
Lukier sernikowy
Składniki:
- ok 250g serka śmietanowego
- ok 100 g cukru pudru
- 1 masło
Masło podgrzewamy do rozpuszczenia. Studzimy. Dodajemy do niego cukier puder i serek śmietanowy. Łączymy mikserem. Wylewamy lukier na ciepłe ciasto. Po wystudzeniu spodu, wkładamy ciasto do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz