25 listopada 2024

Ciasto orzechowe meksykańskie.

 



Ciasto wychodzi mocno orzechowe i wilgotne. Ciekawa alternatywa na święta. Oryginalny przepis zawierał ogrom cukru, zredukowałam go tak, by placek wyszedł i smakował.

Blaszka 24x24

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 jajka M
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • 250 g orzechów pekan/ włoskich
  • puszka ananasów

Orzechy mielimy na drobno (ale nie na wiór), orzechy pekan są miększe od włoskich, ale w smaku nie ma różnicy- w oryginale są pekan. Mąkę mieszamy z solą, cukrem, sodą. Dodajemy do sypki produktów rozbełtane jajka. Ananasa + 5 łyżek soku z puszki blendujemy na gładko i dodajemy do reszty składników. Na koniec wsypujemy orzechy. Całość wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do rozgrzanego pieca do 175 stopni C, góra-dół, pieczemy ok 40 min. Sprawdzamy pod koniec patyczkiem. Po upieczeniu wyciągamy i chwile studzimy, patyczkiem do szaszłyków nakłuwamy ciasto po całości.

Lukier sernikowy

Składniki:

  • ok 250g serka śmietanowego
  • ok 100 g cukru pudru
  • 1 masło

Masło podgrzewamy do rozpuszczenia. Studzimy. Dodajemy do niego cukier puder i serek śmietanowy. Łączymy mikserem. Wylewamy lukier na ciepłe ciasto. Po wystudzeniu spodu, wkładamy ciasto do lodówki.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz