- pierś z indyka najlepiej taka powyżej 1kg
- feta pół opakowania wystarcza na taka kilową pierś
- słoik pomidorów suszonych w oleju ( ok 6 pomidorów wystarczy)
- szpinak świeży ( tu już zależy od upodobań, ja daje dużo bo lubię)
- czosnek- 3 ząbki
- sól
- pieprz
- łyżeczka masła
- sznurek do związania
Pierś rozbijamy przez woreczek, tak by można był ją zwinąć w rulon. Szpinak blanszujemy na maśle, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, osypujemy pieprzem i solą. Jeden z brzegów smarujemy rozgniecioną fetą, na to układamy wzdłuż pomidory i zblanszowany szpinak.
Całość zawijamy w rulon napakowanym brzegiem do środka.
Obwiązujemy sznurkiem, który nie jest lakierowany, układamy w blaszce zawinięciem do dołu.Podlewamy olejem z pomidorów, wierz posypujemy wędzoną słodką papryką, oprószamy solą. Pieczemy ok 50 minut w temp 180 stopni. Pierś można podawać z białym sosem lub jako wędlinę na kanapkę.
Wygląda rewelacyjnie :) moje smaki, koniecznie wyprobuje
OdpowiedzUsuń