14 października 2018

Nadziewana pierś z indyka fetą ,pomidorami suszonymi i szpinakiem

Składniki:
  • pierś z indyka najlepiej taka powyżej  1kg
  • feta pół opakowania wystarcza na taka kilową pierś
  • słoik pomidorów suszonych w oleju ( ok 6 pomidorów wystarczy)
  • szpinak świeży ( tu już zależy od upodobań, ja daje dużo bo lubię)
  • czosnek- 3 ząbki
  • sól
  • pieprz
  • łyżeczka masła
  • sznurek do związania
Wykonanie:

Pierś rozbijamy przez woreczek, tak by można był ją zwinąć w rulon. Szpinak blanszujemy na maśle, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, osypujemy pieprzem i solą.  Jeden z brzegów smarujemy rozgniecioną fetą, na to układamy wzdłuż pomidory i zblanszowany szpinak.
Całość zawijamy w rulon napakowanym brzegiem do środka.
Obwiązujemy sznurkiem, który nie jest lakierowany, układamy w blaszce zawinięciem do dołu.Podlewamy olejem z pomidorów, wierz posypujemy wędzoną słodką papryką, oprószamy solą. Pieczemy ok 50 minut w temp 180 stopni. Pierś można podawać z białym sosem lub jako wędlinę na kanapkę.




1 komentarz: