14 października 2018

Mrągowska zupa rybna




Składniki:
  • mięso białe różnych ryb ( dorsz,mintaj, karp, łosoś), które akurat nam zostały
  • bulion
  • włoszczyzna
  • koncentrat ok 2-3 łyżki
  • zielona pietruszka
  • pieprz, sól
Wykonanie:

    Gotujemy bulion na włoszczyźnie : marchew, pietruszka, seler, podpieczona cebulka. Nie gotuje zupy na głowach, ponieważ mocny zapach rybny zabija smak zupy. Odcedzamy warzywa odkładamy na później marchewkę. Do wywaru dodajemy cząstki ryb bez ości , ( i lepiej by to nie było mięso z głów i ogona ) gotujemy na wolnym ogniu jakieś 15- 20 minut. Dokładamy marchewkę ( na zdjęciu jest akurat młoda marchewka temu jej nie kroiłam), zagęszczamy koncentratem, doprawiamy sola i pieprzem i posypujemy pietruszką zieloną.
Zupa w tym wydaniu jest z posmakiem rybnym jednak nie jest mdląca, a kawałki rybne są przyjemnym dodatkiem. Czym więcej rodzajów ryby tym zupa ma bogatszy smak. Taką właśnie zupę można skosztować w mrągowskiej jadłodajni "Przecinek", jest to na pewno miejsce, które warto odwiedzić.
,


















Znalezione obrazy dla zapytania przecinek mrągowo




























4 komentarze:

  1. Wygląda bardzo aptyecznie. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię wszystkie dania z łososiem. Kiedy jednak chcę zrobić wrażenie na gościach staram się przyrządzić coś ekstra, jak na przykład https://mowisalmon.pl/przepisy/smazony-losos-z-salsa-verde-z-chrzanem/ Mimo, że danie jest proste, to zawsze robi wrażenie, bo wygląda jak serwowane w najlepszej restauracji.

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń