Bardzo dobry kruchy wypiek, żurawinę można zastąpić świeżymi malinami.
Składniki:- 2 szklanki mąki
- 1/3 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka sórki cytrynowej
- 100 g zimnego masła
- 1 jajko
- 1/2 szklanki śmietany 36%
- 1/2 szklanki świeżej żurawiny
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Mąkę mieszamy z cukrem, solą i skórką cytrynową. Dodajemy zimne masło pokrojone w drobna kostkę.Mieszamy dokłądnie ma powstać kruszonka. Śmietane mieszamy z jajkiem rozmąconym, ekstraktem. Mokre dokładamy do suchych, mieszamy dokładnie, dodajemy żurawine. Wykładamy na papier do pieczenia tworzymy na blaszce kółko ok 18 cm, ugniatamy razem składniki i wycinamy 8 części ( jak pizze), delikatnie części od siebie odsuwamy. W ten sposób powstanie 8 słodkich bułeczek. Pieczemy ok 15-17 min do zrumienienia.
Glazura:
1 szklanka cukru pudru
2 łyżki śmietany 36%
migdały do posypania
Glazurę mieszamy i polewamy po ostygniętych drożdżówkach.Posypujemy również migdałami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz