26 października 2022

Kruche drożdżówki z żurawiną

 Bardzo dobry kruchy wypiek, żurawinę można zastąpić świeżymi malinami.

Składniki:
  • 2 szklanki mąki
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka sórki cytrynowej
  • 100 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki śmietany 36%
  • 1/2 szklanki świeżej żurawiny
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Mąkę mieszamy z cukrem, solą i skórką cytrynową.  Dodajemy zimne masło pokrojone w drobna kostkę.Mieszamy dokłądnie ma powstać kruszonka. Śmietane mieszamy z jajkiem rozmąconym, ekstraktem. Mokre dokładamy do suchych, mieszamy dokładnie, dodajemy żurawine. Wykładamy na papier do pieczenia tworzymy na blaszce kółko ok 18 cm, ugniatamy razem składniki i wycinamy 8 części ( jak pizze), delikatnie części od siebie odsuwamy. W ten sposób powstanie 8 słodkich bułeczek. Pieczemy ok 15-17 min do zrumienienia.

Glazura:
1 szklanka cukru pudru
2 łyżki śmietany 36%
migdały do posypania

Glazurę mieszamy i polewamy po ostygniętych drożdżówkach.Posypujemy również migdałami. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz