26 października 2022

Tort czekoladowy z żurawiną

 

Składniki:
  • 6 jajka
  • 300g mąki przennej
  • 223 ml oleju
  • 600g cukru trzcinowego
  • 100g kakao
  • 300ml mleka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyzeczki sody
Ilośc podana na 3 biszkopty, można upiec cały i podzielić na 3 lub pojedyncz piec. Tortownica 20 cm.
Jaja, olej i mleko łączymy rózgą kuchenną. Mąkę mieszamy z cukrem, kakao, proszkiem do pieczenia i sodą. Produkty suche dokładamy do mokrych składników. mieszamy. Ciasto na biszkopt jest bardzo wodniste, dlatego jeśli nie jesteście pewni czy tortownica nie przecieka, warto ją obłożyć dokładnie folią aluminiową. W środku wykładamy dno papierem do pieczenia. Pieczemy w 170 stopni C  ok 35 min.

Krem z mascarpone biały i ciemny:
  • 500g mascarpone
  • 300g śmietany 36%
  • 50g cukru
  • 0g cukru waniliowego lub ekstrat waniliowy
  • 100g białej czekolady
  • 100g deserowej czekolady

Ubijamy zimną kremówkę na gęsto, pod koniec dosypujemy cukru, dodajemy też  mascarpone porcjami. Czekolady rozpuszczamy w osobnych naczyniach, studzimy.
Masę śmietanową dzielimy na pół i do jednej dodajemy ciemną czekolade, do drugiej deserową.

Konfitura żurawinowa:

  • 500g żurawiny
  • 1 szklanka cukru
Żurawine myjemy wrzucamy do rondelka z gruby dnem, dorzucamy cukier i dusimy do rozpadu żurawiny. Powstały dżem również można wykorzystać do naleśników lub jeszce gorący wlać do wyparzonego słoika i zamknąć go na później.

Do nasączenia można użyć rozcieńczoną wiśniwkę z wodą lub wodę z sokiem wiśniowym.





Składanie tortu: spód- nasączamy, krem ciemny : nakładamy połowę, przykrywamy 2 blatem- nasączamy, 1/3 kremu białego, konfitura żurawinowa, 3 blat, na niego nakładami 1/2 kremu ciemnego. wkładamy do lodówki, pozostały krem jasny też. Na drugi dzień obkładamy boki tortu cały kremem białym, który pozostał. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz