Składniki:
- 6 jajka
- 300g mąki przennej
- 223 ml oleju
- 600g cukru trzcinowego
- 100g kakao
- 300ml mleka
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyzeczki sody
Ilośc podana na 3 biszkopty, można upiec cały i podzielić na 3 lub pojedyncz piec. Tortownica 20 cm.
Jaja, olej i mleko łączymy rózgą kuchenną. Mąkę mieszamy z cukrem, kakao, proszkiem do pieczenia i sodą. Produkty suche dokładamy do mokrych składników. mieszamy. Ciasto na biszkopt jest bardzo wodniste, dlatego jeśli nie jesteście pewni czy tortownica nie przecieka, warto ją obłożyć dokładnie folią aluminiową. W środku wykładamy dno papierem do pieczenia. Pieczemy w 170 stopni C ok 35 min.
Krem z mascarpone biały i ciemny:
- 500g mascarpone
- 300g śmietany 36%
- 50g cukru
- 0g cukru waniliowego lub ekstrat waniliowy
- 100g białej czekolady
- 100g deserowej czekolady
Ubijamy zimną kremówkę na gęsto, pod koniec dosypujemy cukru, dodajemy też mascarpone porcjami. Czekolady rozpuszczamy w osobnych naczyniach, studzimy.
Masę śmietanową dzielimy na pół i do jednej dodajemy ciemną czekolade, do drugiej deserową.
Konfitura żurawinowa:
- 500g żurawiny
- 1 szklanka cukru
Żurawine myjemy wrzucamy do rondelka z gruby dnem, dorzucamy cukier i dusimy do rozpadu żurawiny. Powstały dżem również można wykorzystać do naleśników lub jeszce gorący wlać do wyparzonego słoika i zamknąć go na później.
Do nasączenia można użyć rozcieńczoną wiśniwkę z wodą lub wodę z sokiem wiśniowym.
Składanie tortu: spód- nasączamy, krem ciemny : nakładamy połowę, przykrywamy 2 blatem- nasączamy, 1/3 kremu białego, konfitura żurawinowa, 3 blat, na niego nakładami 1/2 kremu ciemnego. wkładamy do lodówki, pozostały krem jasny też. Na drugi dzień obkładamy boki tortu cały kremem białym, który pozostał.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz