Składniki:
- ok 4 duże ziemniaki
- ok 250g sera żółtego
- mięsa mielonego 400g ( może być mieszane wołowo-wieprzowe)
- 1 papryka żółta lub czerwona
- 2 cebule
- olej do smażenia
- sól
- pieprz
- kmin rzymski mielony
- oregano suszone
Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na grubych oczkach, ser również ścieramy na grubych oczkach. Na blaszce z pieca układamy papier do pieczenia. Na nim układamy połowę startego sera, rozsypując równomiernie. Następna warstwa to ziemniaki (odsączone z soku) , rozkładamy całe na serze zatykając każdą dziurę. Zapiekamy blaszkę ok 15 min w temp 200 stopni C. W międzyczasie na patelni smażymy cebulę z mięsem na niedużej ilości oleju. Gdy cebula zmięknie, a mięso nie będzie surowe, dokładamy paprykę pokrojoną w drobną kostkę, doprawiamy przyprawami. Ja kmin lubię bardzo, dlatego na tą ilość mięsa dałam pól łyżeczki . Na podpieczone ziemniaki wrzucamy resztkę sera i na ser nasze podsmażone mięso. Zawijamy w rulon od dłuższego boku i zapiekamy ok 25- 30 min w temp 180 stopni c. Trzeba pilnować by wierzch był przyrumieniony, a nie spalony. Najlepiej smakuje ciepłe i świeże.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz