8 listopada 2023

Dyniowa nutella

Masa dyniowa doskonale nadaje się na kanapki, jako nadzienie do naleśników oraz dodatek do ciast zamiast powideł.



Składniki:

  • 1kg puree dyni pieczonej ( najlepiej hokkaido)
  • 1 szklanka cukru ( hokakaido jest słodka, więc można obniżyć cukier lub całkowicie zamienić na ksylitol- przelicznik 1:1)
  • 1/2 puszki mleka skondensowanego słodzonego
  • 5 łyżek kakao
  • 1 gorzka czekolada

Dynie kroimy na mniejsze kawałki, wydobywamy pestki i miąższ. Pieczemy do miękkości w piecu. Wyciągamy dynię ze skórek, blendujemy, zalewamy szklanką wody i dusimy puree, aż się będzie rozpadać. Dolewamy do dyni mleko skondensowane i przesiewamy kakao. Kolejne 15 min dusimy, po tym czasie dorzucamy rozdrobnioną czekoladę. Całość ma się dobrze połączyć, dalej dusimy do pożądanej gęstości. Przekładamy do wyparzonych słoików i pasteryzujemy je ok 15 min od momentu zagotowania wody w garnku.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz