Masa dyniowa doskonale nadaje się na kanapki, jako nadzienie do naleśników oraz dodatek do ciast zamiast powideł.
Składniki:
- 1kg puree dyni pieczonej ( najlepiej hokkaido)
- 1 szklanka cukru ( hokakaido jest słodka, więc można obniżyć cukier lub całkowicie zamienić na ksylitol- przelicznik 1:1)
- 1/2 puszki mleka skondensowanego słodzonego
- 5 łyżek kakao
- 1 gorzka czekolada
Dynie kroimy na mniejsze kawałki, wydobywamy pestki i miąższ. Pieczemy do miękkości w piecu. Wyciągamy dynię ze skórek, blendujemy, zalewamy szklanką wody i dusimy puree, aż się będzie rozpadać. Dolewamy do dyni mleko skondensowane i przesiewamy kakao. Kolejne 15 min dusimy, po tym czasie dorzucamy rozdrobnioną czekoladę. Całość ma się dobrze połączyć, dalej dusimy do pożądanej gęstości. Przekładamy do wyparzonych słoików i pasteryzujemy je ok 15 min od momentu zagotowania wody w garnku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz