To ciasto mojego autorstwa, ma w sobie wszystko, to co można znaleźć w drinku o tej samej nazwie.: adwokat, ananasy i kokos.
Składniki:
Masa ananasowa:
- puszka ananasów
- 3 łyżki żelatyny
- 1 serek śmietanowy 400g
- ok 1/2 szklanki śmietany 36%
- ok 5 łyżek wody
Ananasy odsączamy z soku i blendujemy na gładka masę. Dokładamy serek śmietanowy, chwile łączymy mikserem. Dolewamy do masy zimnej śmietany i ubijamy do zagęszczenia. Żelatynę zalewamy wodą, ok 10 min czekamy aż spęcznieje i taka gęstą podgrzewamy w mikrofali ok 20-30 sekund do rozpuszczenia. Do żelatyny dokładamy łyżkę masy by zahartować, następnie żelatynę dolewamy do masy.
Formę do keksówki wykładamy folią spożywczą, na dno układamy biszkopty. Na nie wylewamy masę ananasową.
Żelka adwokatowa:
- ok szklanka ajerkoniaku
- 3 łyżki żelatyny
- 5 łyżek wody
Żelatynę zalewamy wodą, ok 10 min czekamy, aż spęcznieje i taką gęstą podgrzewamy w mikrofali ok 20-30 sekund do rozpuszczenia. Dolewamy do niej zimny adwokat, cały czas mieszając. Wylewamy żelkę na masę ananasową i wkładamy do lodówki by zgęstniała.
Masa kokosowo -śmietanowa
- mleko kokosowe w puszce ( trzymane w lodówce)
- śmietana 36% ok 1/2 szklanki
- 2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
- kilka biszkoptów podłużnych
- pół szklanki kokosu
- 2-3 łyżki cukru
Otwieramy zimną puszkę i oddzielamy gęste mleko kokosowe od wody kokosowej. Używamy tylko tej gęstej części, mieszamy ją ze śmietaną i cukrem. Miksujemy do gęstości. By masa dobrze gęstniała powinna mieć co najmniej 82 % tłuszczu.
Śmietankę kokosową wylewamy na ciasto i ponownie schładzamy. Na wierzch ciasta przygotowujemy skarmelizowany kokos, łącząc na patelni wiórki i cukier do momentu, aż się przyrumienią. Trzymamy ciasto w lodówce, najlepiej w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz