4 października 2022

Pieczona papryka z ryżem, mięsem mielonym i fetą





 Składniki:
  • 5-6 papryk czerwonch lub papryka stożkowa
  • szklanka ryżu basmati
  • 1 cebula
  • 30 dag mięsa mielonego
  • opakowanie fety
  • kilka czarnych oliwek
  • sól, pieprz
  • czosnek granulowany
  • oregano
Papryki kroimy wzdłuż na pół i wydrążamy z nasion. Można je też delikatnie sparzyć gorącą woda, by szybciej miękkły. Ryż dobrze płuczemy w zimnej wodzie i gotujemy również w zimnej wodzie na małym ogniu, woda ponad ryżem ma wystawać ok 1,5 cm.W między czasie na oliwie obsmażamy cebulę pokrojoną w drobną kostkę, gdy zmięknie dorzucamy mięso mielone i przesmażamy. Ugotowany ryż dokładamu do mięsa, ląduje tu również feta i pokrojone czarne oliwki. Całość delikatnie solimy ( trzeba pamietać, że feta też jest słona), doprawiamy pieprzem i oregano. Farszem nadziewamy papryki, układamy je w naczynu do zapiekania, podlewamy oliwa z oliwek. Pieczemy w piekarniku w temp 180 stopnii C do miękkości papryk ok 40 min z termoobiegiem. Można podawać z sosoem pomidorowym.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz