4 października 2022

Ciasto marchwiowe z masą z twarogu

 



Składniki:

  • 160g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 200g cukru brązowego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 130 g startej marchwi
  • 200g oleju
  • 2 białka jaj
  • szczypta soli
  • starta skórka z połówki pomarańczy.

Jajko z żółtkiem ubijamy, dodajemy cukier i miksujemy do momentu, aż jajka będą puszyste i bez  wyczuwalnego cukru. Dodajemy olej i mieszamy dokładnie masę jajeczną. Mąkę przesiewamy, dorzucamy przyprawy oraz proszek do pieczenia i sodę. Marchew trzemy na drobnych oczkach i dokładamy do masy jajecznej. Do tego mąkę z dodatkami. Na koniec ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, białka. Delikatnie łączymy białka z resztą ciasta. Piekarnik nagrzewamy przed włożeniem do 170stopni C góra-dół. Małą tortownicę, lub keksówkę wykładamy papierem do pieczenia- tylko spód, resztę smarujemy masłem i oprószamy mąką. Ciasto pieczemy ok 25- 30 min. Sprawdzamy patyczkiem, czy się upiekło. Studzimy. 

Masa:

  • 400 g twarogu do serników
  • 80 g cukru pudru
  • 4 łyżki śmietany kremówki
  • pół puszki karmelu
Twaróg mieszamy z cukrem pudrem, dolewamy śmietany kremówki i miksujemy na gładką masę. Dzielimy masę na pół-jedna zostaje biała do drugiej dokładamy kajmak. Ciasto dzielimy na pól i blaty przekładamy masą kajmakowo - serową, a na górę idzie serowa.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz