Składniki:
- 4 jajka
- 3/4 szklanki mąki
- pół szklanki cukru
- 1 łyżka maki ziemniaczanej
- szczypta soli
Do nasączania woda przegotowana z alkoholem lub herbatą.
Białka ubijamy z solą ma gęsto. Do dajemy do ubitych białek partiamy cukier do momentu aż masa będzie jasna, lśniąca bez wyczuwalnego cukru. Do masy białkowej dodajemy po jednym żółtku i łączymy delikatnie.Mąki przesiewamy i dokładamy do masy jajecznej.Małą tortownicę lyb keksówkę wykładamy papierem do pieczenia ( ale tyko spód), wylewamy biszkopt i pieczemy w temp 170 stopni C ok 17-20 min. Sprawdzamy środek patyczkiem, czy się ciasto uiekło. Biszkoptu nie wyciągamy od razu, uchylamy lekko drzwiczki i zostawiamy jeszcze pół godziny. Po tym czasie studzimy całkowicie. Biszkopt kroimy na pół i nasączamy.
Masa:
- 2 budynie śmietankowe,
- 100g ryżu preparowanego
- puszka kajmaku
- 3 łyżki cukru pudru
- masło 200 g w temp pokojowej
- biała czekolada do dekoracji
Ryż mieszamy z kajmakiem. Gotujemy budynie w 4 szklankach mleka. Studzimy, gdy zgęstnieje wykładamy folią na powierzchnię budyniu, by się nie zrobiła skorupka. Ciepłe masło miksujemy i partiamy dodajemy do niego budyń, a na końcu cukier puder.
Układamy piewszą część biszkoptu na to ryż z kajmakiem, 2/3 masy budyniowej, przykrywamy drugim spodem i na wierzch smarujemy 1/3 kremu który na pozostał. Ozdabiamy wiórkami z białej czekolady. Ciasto powinno się schłodzić.
Dla ambitnych: budyń i kajmak można zrobić samemu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz