4 października 2022

Ciasto lion



 Składniki:
  • 4 jajka 
  • 3/4 szklanki mąki
  • pół szklanki cukru
  • 1 łyżka maki ziemniaczanej
  • szczypta soli
Do nasączania woda przegotowana z alkoholem lub herbatą.

Białka ubijamy z solą ma gęsto. Do dajemy do ubitych białek partiamy cukier do momentu aż masa będzie jasna, lśniąca bez wyczuwalnego cukru. Do masy białkowej dodajemy po jednym żółtku i łączymy delikatnie.Mąki przesiewamy i dokładamy do masy jajecznej.Małą tortownicę lyb keksówkę wykładamy papierem do pieczenia ( ale tyko spód), wylewamy biszkopt i pieczemy w temp 170 stopni C ok 17-20 min. Sprawdzamy środek patyczkiem, czy się ciasto uiekło. Biszkoptu nie wyciągamy od razu, uchylamy lekko drzwiczki i zostawiamy jeszcze pół godziny. Po tym czasie studzimy całkowicie. Biszkopt kroimy na pół i nasączamy.

Masa:
  • 2 budynie śmietankowe, 
  • 100g ryżu preparowanego
  • puszka kajmaku
  • 3 łyżki cukru pudru
  • masło 200 g w temp pokojowej
  • biała czekolada do dekoracji
Ryż mieszamy z kajmakiem. Gotujemy budynie w 4 szklankach mleka. Studzimy, gdy zgęstnieje  wykładamy folią na powierzchnię budyniu, by się nie zrobiła skorupka. Ciepłe masło miksujemy i partiamy dodajemy do niego budyń, a na końcu cukier puder.

Układamy piewszą część biszkoptu na to ryż z kajmakiem, 2/3 masy budyniowej, przykrywamy drugim spodem i na wierzch smarujemy 1/3 kremu który na pozostał. Ozdabiamy wiórkami z białej czekolady. Ciasto powinno się schłodzić.

Dla ambitnych: budyń i kajmak można zrobić samemu.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz