10 lutego 2023

Fuczki bieszczadzkie czyli placki z kiszonej kapusty z sosem pieczarkowym

 


Składniki

  • 300g kapusty kiszonej
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 duże jajko
  • szczypta roztartego kminku
  • szczypta majeranku
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 2 ząbki czosnku
  • pół łyżeczki wędzonej papryki
  • 1 cebula

Kapustę kiszoną dobrze odciskamy i drobno kroimy. Dorzucamy do niej jajko, mleko, drobno posiekany czosnek i cebulę, mąkę i przyprawy. Mieszamy całość, placki mają mieć konsystencje tych ziemniaczanych. Smażymy na oleju wylewając po 1 łyżce. Ciasto spłaszczamy i smażymy z każdej strony na złoto. Dobrze smakują podane z kwaśną śmietaną, w moim wypadku podane są z sosem pieczarkowym.

Sos pieczarkowy:

  • ok 300g jędrnych pieczarek
  • 1 cebula
  • pół szklanki bulionu
  • szczypta tymianku ( ja daje łyżeczkę bo lubię dużo)
  • pieprz i sól do smaku
  • 1 łyżka masła
  • 1 ząbek czosnku
  • 90ml śmietany 30 lub 36 % ( 1/3 szklanki)

Cebulę i czosnek obsmażamy na patelni na łyżce oleju do miękkości. Na osobnej patelni, na maśle obsmażymy umyte i pokrojone w kostkę pieczarki, Gdy zmiękną i puszcza wodę (ale się nie zarumienią) dodajemy cebulę i czosnek. Chwile dusimy, dolewamy bulion i dusimy dalej, doprawiamy , dolewamy śmietany, redukujemy sos. Polewamy ciepłe placki sosem, można posypać natką pietruszki.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz