Składniki:
- 2 tabliczki czekolady gorzkiej powyżej 50 %
- 180 ml śmietany 36%
- 1,5 łyżki żelatyny
- 300ml śmietany 36%
Żelatynę łączymy z 5 łyżkami zimnej wody, czekamy aż napęcznieje.180ml śmietany podgrzewamy do pierwszego zabulgotania, w między czasie podgrzewamy w mikrofali na 20s żelatynę Ściągamy śmietanę z pieca dolewamy ciepłą żelatynę i wrzucamy 2 połamane czekolady. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Studzimy. 300ml zimnej śmietany ubijamy na sztywno, dodajemy do niej wystudzoną czekoladę i całość łączymy. Mus wykładamy do pucharków i wkładamy do lodówki by stężał.
Galaretka kawowa:
- 6 łyżek kawy mielonej
- 2 niepełne szklanki wody
- 1/2 szklanki cukru
- 1,5 łyżeczki żelatyny
Zaparzamy kawę w ekspresie na 2 szklanki. Można też zrobić z rozpuszczalnej kawy- ale smakuje gorzej. Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody. Kawę umieszczamy w rondelku, dorzucamy cukier, przez chwile podgrzewamy do rozpuszczenia cukru. Żelatynę podgrzewamy w mikrofali i dolewamy do kawy. Zostawiamy do ostygnięcia. Gdy lekko zacznie tężeć wykładamy na mus. Ponownie lądują pucharki w lodówce. Na koniec przyozdabiamy bitą śmietaną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz