6 lutego 2023

Mus czekoladowy z galaretką kawową

Składniki:

  • 2 tabliczki czekolady gorzkiej powyżej 50 %
  • 180 ml śmietany 36%
  • 1,5 łyżki żelatyny
  • 300ml śmietany 36%

Żelatynę łączymy z 5 łyżkami zimnej wody, czekamy aż napęcznieje.180ml śmietany podgrzewamy do pierwszego zabulgotania, w między czasie podgrzewamy w mikrofali na 20s żelatynę Ściągamy śmietanę z pieca dolewamy ciepłą żelatynę i wrzucamy 2 połamane czekolady. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Studzimy. 300ml zimnej śmietany ubijamy na sztywno, dodajemy do niej wystudzoną czekoladę i całość łączymy. Mus wykładamy do pucharków i wkładamy do lodówki by stężał.

Galaretka kawowa:

  • 6 łyżek kawy mielonej
  • 2 niepełne szklanki wody
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1,5 łyżeczki żelatyny


Zaparzamy kawę w ekspresie na 2 szklanki. Można też zrobić z rozpuszczalnej kawy- ale smakuje gorzej. Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody. Kawę umieszczamy w rondelku, dorzucamy cukier, przez chwile podgrzewamy do rozpuszczenia cukru. Żelatynę podgrzewamy w mikrofali i dolewamy do kawy. Zostawiamy do ostygnięcia. Gdy lekko zacznie tężeć wykładamy na mus. Ponownie lądują pucharki w lodówce. Na koniec przyozdabiamy bitą śmietaną.




 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz