Ze względu na to, że lubię życie sobie
ułatwiać nie utrudniać, robię wersję w postaci kulek-jeśli jednak macie
czas to polecam tradycyjny kształt, bo oponki są na pewno bardziej chrupiące.
Przepis pochodzi z bardzo starej książki kucharskiej. Z tej ilości składników wychodzi ok 20-22 sztuk w tradycyjnym kształcie.
Składniki:
- 50 dag mąki pszennej
- 50 dag twarogu półtłustego (zmielonego)
- 1/2 szklanki cukru
- 2-3 jaja
- 1-2 łyżki śmietany kwaśnej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka octu
- olej do smażenia
Wszystko zagniatamy ze sobą- robimy kulki i rzucamy na głęboki olej. Jeśli chodzi o twaróg to najlepszy jest półtłusty w kostkach-najlepiej samemu przecisnąć przez praskę. Jeśli wybierzemy tradycyjny kształt, to szklanką wycinamy okręg, środek przy użyciu kieliszka. Można też sobie kupić specjalny dinks do wycinania oponek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz