6 lutego 2023

OPONKI








Ze względu na to, że lubię życie sobie ułatwiać nie utrudniać, robię wersję w postaci kulek-jeśli jednak macie czas to polecam tradycyjny kształt, bo oponki są na pewno bardziej chrupiące.




Przepis pochodzi z bardzo starej książki kucharskiej. Z tej ilości składników wychodzi ok 20-22 sztuk w tradycyjnym kształcie.

Składniki:

  • 50 dag mąki pszennej
  • 50 dag twarogu półtłustego (zmielonego)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2-3 jaja
  • 1-2 łyżki śmietany kwaśnej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka octu
  • olej do smażenia

Wszystko zagniatamy ze sobą- robimy kulki i rzucamy na głęboki olej. Jeśli chodzi o twaróg to najlepszy jest półtłusty w kostkach-najlepiej samemu przecisnąć przez praskę. Jeśli wybierzemy tradycyjny kształt, to szklanką wycinamy okręg, środek przy użyciu kieliszka. Można też sobie  kupić specjalny dinks do wycinania oponek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz