Składniki na spód w moim przypadku serduszko ma wielkość ok 22 cm:
- 100g masła (zimne)
- 2 łyżki kakao
- 180g mąki
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 żółtko
- 2 łyżki zimnej wody
Mąkę z kakao przesiewamy, drobno kroimy zimne masło, dosypujemy cukier puder, do tego żółtko i woda. Łączymy wszystko energicznie, by jak najmniej ogrzewać ciasto, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na przynajmniej pół godziny. Po tym czasie rozwałkowujemy do grubości ok 0,5 cm , wylepiamy formę na tartę. Nakłuwamy widelcem i wkładamy ponownie do lodówki na jakieś 15 min. Po wyjęciu z lodówki przykrywamy papierem do pieczenia i wysypujemy na niego fasolę. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni C ok 15 min. Po tym czasie wysypujemy fasole i dalej pieczemy solo ok 7-10 min min.
Mus czekoladowy
- 1 tabliczka czekolady mlecznej
- 1 tabliczka czekolady gorzkiej powyżej 50 %
- 180 ml śmietany 36%
- 1,5 łyżki żelatyny
- 300ml śmietany 36%
Żelatynę łączymy z 5 łyżkami zimnej wody, czekamy aż napęcznieje. 180ml śmietany podgrzewamy do pierwszego zabulgotania, w między czasie podgrzewamy w mikrofali na 20s żelatynę Ściągamy śmietanę z pieca, dolewamy ciepłą żelatynę i wrzucamy 2 połamane czekolady. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Studzimy. 300ml zimnej śmietany ubijamy na sztywno, dodajemy do niej wystudzoną czekoladę i całość łączymy. Mus czekoladowy wylewamy na wystudzoną tartę, zdobimy według uznania i wkładamy do stężenia do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz