5 lutego 2023

Semifreddo, deser włoski

 



Składniki:

  • 3 jajka
  • 25 dag mascarpone
  • 150ml śmietany 36%
  • kilka małych bezików
  • 1/3 cukru
  • kilka malin mrożonych


Mascarpone utrzeć ze śmietaną. Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z cukrem na jasną puszystą masę. Białka natomiast z odrobiną soli, ucieramy na sztywno. Do śmietany dodajemy żółtka delikatnie i na koniec białka. Ta ilość mieści się w pojemniku na 1l lody. Pojemnik warto wyłożyć folią spożywczą, by łatwiej było je wydobyć.  Masę nakładamy warstwami. Na spód kilka łyżek masy, na to kilka mrożonych malin i rozdrobnione beziki, znów kilka łyżek masy, kilka malin, beziki i przykrywamy resztką masy. Do lodówki wędruje na co najmniej 7h. Przed podaniem wyciągamy deser lodowy pół godziny wcześniej  by stały się kremowe.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz