Składniki:
- 3 jajka
- 25 dag mascarpone
- 150ml śmietany 36%
- kilka małych bezików
- 1/3 cukru
- kilka malin mrożonych
Mascarpone utrzeć ze śmietaną. Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z cukrem na jasną puszystą masę. Białka natomiast z odrobiną soli, ucieramy na sztywno. Do śmietany dodajemy żółtka delikatnie i na koniec białka. Ta ilość mieści się w pojemniku na 1l lody. Pojemnik warto wyłożyć folią spożywczą, by łatwiej było je wydobyć. Masę nakładamy warstwami. Na spód kilka łyżek masy, na to kilka mrożonych malin i rozdrobnione beziki, znów kilka łyżek masy, kilka malin, beziki i przykrywamy resztką masy. Do lodówki wędruje na co najmniej 7h. Przed podaniem wyciągamy deser lodowy pół godziny wcześniej by stały się kremowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz