- woreczek kaszy gryczanej
- jajko
- 2 łyżki mąki
- sól
- pieprz
- suszona pietruszka
Bitki schabowe
- kilka kotletów ze schaby
- ok 4-5 ząbków czosnku
- 2 średnie cebule
- szczypta papryki słodkiej
- szczypta papryki wędzonej
- liść laurowy
- 3 ziarna ziela angielskiego
- kilka grzybków suszonych
- mąka
- sól
- pieprz
- olej
Kotlety rozbijamy delikatnie tłuczkiem, oprószamy solą i pieprzem, obtaczamy w mące i wrzucamy na rozgrzany tłuszcz, delikatnie podpiekamy z każdej strony. Dolewamy do mięsa wody ( może również być bulion), dodajemy liść i ziele, ząbki czosnku i cebule posiekane w plastry oraz grzybki suszone. Dusimy pod przykryciem. Cały czas kontrolujemy poziom wody. Po ok 20min doprawiamy papryką słodką i wędzoną dusimy kolejne 10 min. Ze względu na to,że wcześniej była użyta mąka, nie trzeba już nią zatrzepywać sosu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz