6 grudnia 2013

Bitki schabowe w sosie własnym na placuszkach gryczanych

Placuszki gryczane:

  • woreczek kaszy gryczanej
  • jajko
  • 2 łyżki mąki
  • sól
  • pieprz
  • suszona pietruszka
Kaszę gryczana gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oleju. Gdy kasza ostygnie łączymy ją z jajkiem, mąką ( tak samo jak placki ziemniaczane), doprawiamy. Z pieczeniem jest zdecydowanie gorzej, trzeba uważać by się nie rozwalały, odczekać do zarumienia i dopiero przewracać.


Bitki schabowe
  • kilka kotletów ze schaby
  • ok 4-5 ząbków czosnku
  • 2 średnie cebule
  • szczypta papryki słodkiej
  • szczypta papryki wędzonej
  • liść laurowy
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • kilka grzybków suszonych
  • mąka
  • sól
  • pieprz
  • olej

Kotlety rozbijamy delikatnie tłuczkiem, oprószamy solą i pieprzem, obtaczamy w mące i wrzucamy na rozgrzany tłuszcz, delikatnie podpiekamy z każdej strony. Dolewamy do mięsa wody ( może również być bulion), dodajemy liść i ziele, ząbki czosnku i cebule posiekane w plastry oraz grzybki suszone. Dusimy pod przykryciem. Cały czas kontrolujemy poziom wody. Po ok 20min doprawiamy papryką słodką i wędzoną dusimy kolejne 10 min. Ze względu na to,że wcześniej była użyta mąka, nie trzeba już nią zatrzepywać sosu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz