7 grudnia 2013

Rolada wieprzowa, Rolada śląska

 W swojej pierwotnej formie roladę śląską robi się z mięsa wołowego, natomiast jest ono stosunkowo droższe od schabu. Mięso jest ważne, natomiast w tym wypadku najważniejsza jest forma oraz wsad :)


Składniki:

  • kilka kawałków schabu lub mięsa wołowego
  • kawałek podgardla lub boczku
  • 2 ogórki kiszone
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz
  • 2-3 ziela angielskie
  • liść laurowy
  • musztarda sarepska

Mięso przykrywamy folią spożywczą, rozbijamy tłuczkiem i smarujemy warstwą musztardy i oprószamy pieprzem.Cebulę kroimy wzdłuż na paski, podgardle lub boczek kroimy w podłużne słupki, z ogórkiem kiszonym postępujemy podobnie. Cebulę, boczek i ogórka układamy prostopadle do mięsa i zawijamy jak krokieta, ważne by boki były dobrze rozbite, rolada nie będzie sie rozpadać. W rondu na rozgrzany tłuszcz wrzucamy rolady wcześniej obtoczone w mące, obsmażamy. Zalewamy wodą , dodajemy ziele, liść laurowy i solimy. Dusimy ok 20 min.

2 komentarze: