7 grudnia 2013

Modra kapusta

Bardzo charakterystyczny dodatek obiadowy szczególnie na śląsku, ile gospodyń tyle wariantów jej przyrządzania.

Składniki
  • nieduża główka czerwonej kapusty
  • cebula
  • 1 jabłko winne
  • ocet lub sok z cytryny
  • pieprz
  • sól
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • cukier
  • goździki
  • opcjonalnie: boczek lub skwarki ze słoniny



Kapustę drobno szatkujemy i gotujemy w osolonej wodzie.Woda ma tylko delikatnie przykrywać kapustę. Po ugotowaniu odcedzamy i przyprawiamy od razu na ciepło. Cebule kroimy w drobną kostkę, jabłko również, opcjonalnie zamiast jabłka  dodajemy pokrojony w kostkę i przesmażony boczek  lub skwarki. Doprawiamy solą, pieprzem, goździkami i cukrem, na koniec utrwalamy kolor kapusty łyżką octu lub łyżką soku z cytryny. Na zdjęciu wersja light  :)

1 komentarz: