31 lipca 2023

Wykwintne naleśniki po chorwacku

Naleśniki smakują jak puszysty serniczek, są pyszne. Bardzo popularne w rejonie Dalmacji. Bardzo dużo modyfikacji można znaleźć na blogach chorwackich. Zapečene palačinke sa sirom.



Składniki:

Na naleśniki:
- 1,5 szklanki maki
- 2 szklanki mleka
- 2 jajka
- 2 łyżki oleju
- szczypta soli

Na nadzienie:
- 500 g ricotty albo twarożku kremowego- nie kwaśnego, ja używam serka naturalnego z Pilosa 400g
- skórka starta z 1 cytryny ( lub gotowy cukier waniliowy ze skórką cytrynową)
                                                                                                                                    

- 4 jajka, żółtka oddzielone od białek
- 2/3 szklanki cukru
- 2/3 szklanki kwaśnej śmietany 18%


W misce wymieszać mąkę, mleko, jajka, sól i olej.  Smażę naleśniki na oleju rzepakowym.  Powtarzamy , aż wykorzystamy cale ciasto.  Na jedną osobę wystarczą 2-3 naleśniki. Mnie wystarczą 2 mój mąż je 3.

Nadzienie:

Białka ubijamy na sztywna piane. W drugiej misce ubijamy żółtka z cukrem do puszystej masy. Dodajemy ser i skórkę z cytryny, mieszamy, aż składniki się połączą. Ubijamy białka i łączymy delikatnie z masą serową.  2-3 czubate łyżki nadzienia zawijamy w naleśniki. Trzeba pamiętać, że troszkę nadzienia trzeba zostawić na górę zapiekanki.
W naczyniu żaroodpornym układamy naleśniki koło siebie. Pozostałe nadzienie łączymy ze śmietaną i wylewamy na naleśniki. Staramy się zakryć każdy brzeg naleśnika, by po upieczeniu nie były suche.
 Pieczemy ok 30 min w temp 180 stopni C.

Można również zamienić skórkę cytrynową na pomarańczową.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz