Bardzo dobre, lekko kwaśne, doskonałe na swięta, jak również na imprezę.
Składniki:
- duże matiasy w wiaderku w zalewie
- 4 ogórki konserwowe
- 4 cebule
- sól, pieprz
Matiasy chwile moczymy w zimnej wodzie, kroimy na mniejsze kawałki. Cebule kroimy w pióra i podsmażamy na oleju do momentu aż zmięknie.
Zalewa:
- 1 szklanki wody
- 1/2 szklanku oleju
- 1/2 szklanki octu
- 2 łyżki cukru
- sól do smaku
- 4-5 łyżek przecieru pomidorowego
Zalewe zagotowujemy ( ma sie podgrzać, a nie gotować), gdy ostygnie, wylewamy ją na wcześniej ułożone na dnie naczynia w kolejności cebula, śledź i pokrojony w kostke ogórek. Zostawiamy w lodówce do przegryzienia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz