25 stycznia 2022

Krwawe śledzie

Bardzo dobre, lekko kwaśne, doskonałe na swięta, jak również na imprezę.





Składniki:
  • duże matiasy w wiaderku w zalewie
  • 4 ogórki konserwowe
  • 4 cebule
  • sól, pieprz
Matiasy chwile moczymy w zimnej wodzie, kroimy na mniejsze kawałki. Cebule kroimy w pióra i podsmażamy na oleju do momentu aż zmięknie.

Zalewa:
  • 1 szklanki wody
  • 1/2 szklanku oleju
  • 1/2 szklanki octu
  • 2 łyżki cukru
  • sól do smaku
  • 4-5 łyżek przecieru pomidorowego

Zalewe zagotowujemy ( ma sie podgrzać, a nie gotować), gdy ostygnie, wylewamy ją na wcześniej ułożone na dnie naczynia w kolejności cebula, śledź i pokrojony w kostke ogórek. Zostawiamy w lodówce do przegryzienia.







 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz