Ciasto zdecydowanie dla lubiących mak, wychodzi lekko kwaskowate. Blaszka 24x24
Biszkopt makowy:
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 białek z 5 jaj w temp. pokojowej
- 4 łyżki cukru
- pół szklanki ciepłego mleka
- ok pół szklanki suchego maku
Do ciepłego mleka wsypujemy mak i zostawiamy by napęczniał.
Białka ubijamy na sztywno, dorzucamy cukier po łyżce i miksujemy do momentu, aż białka będą sztywne, białe i lśniące. Do białek wlewamy mleko z makiem oraz wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia ( przesiane). Łączymy składniki szpatułką. Spód blachy wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy masę. Pieczemy ok 30 min w temp. 170 stopni C do tzw. suchego patyka. Po ostygnięciu przekrajamy biszkopt na pół.
Masa piankowa:
- 2 galarentki cytrynowe
- 660 ml śmietany 30%
- ananas w puszce
- 2 łyżki cukru pudru
Galaretki rozpuszczamy w 500 ml gorącej wody. Zostawiamy do ostygnięcia, ale w dalszym ciągu ma mieć płynną konsystencje. Śmietanę ubijamy na sztywno, dolewamy wystygniętą galaretkę, dodajemy cukru pudru i wrzucamy do masy również drobno pokrojone i odsączone ananasy z puszki.
Pierwsza połowa biszkoptu, na to płynna masa i przykrywamy drugim biszkoptem. Na wierzch można posmarować powidłami, wylać polewę z białej czekolady lub zostawić bez niczego. Ciasto wstawiamy do lodówki na całą noc.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz