25 stycznia 2022

Makowa pina colada


Ciasto zdecydowanie dla lubiących mak, wychodzi lekko kwaskowate. Blaszka 24x24


Biszkopt makowy:
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4  szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 białek z 5 jaj w temp. pokojowej
  • 4 łyżki cukru
  • pół szklanki ciepłego mleka
  • ok pół szklanki suchego maku


Do ciepłego mleka wsypujemy mak i zostawiamy by napęczniał. 
Białka ubijamy na sztywno, dorzucamy cukier po łyżce i miksujemy do momentu, aż białka będą sztywne, białe i lśniące.  Do białek wlewamy mleko z makiem oraz wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia ( przesiane). Łączymy składniki szpatułką. Spód blachy wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy masę. Pieczemy  ok 30 min w temp. 170 stopni C do tzw. suchego patyka. Po ostygnięciu przekrajamy biszkopt na pół.


Masa piankowa:
  • 2 galarentki cytrynowe
  • 660 ml śmietany 30%
  • ananas w puszce
  • 2 łyżki cukru pudru
Galaretki rozpuszczamy w 500 ml gorącej wody. Zostawiamy do ostygnięcia, ale w dalszym ciągu ma mieć płynną konsystencje. Śmietanę ubijamy na sztywno, dolewamy wystygniętą galaretkę, dodajemy cukru pudru i wrzucamy do masy również drobno pokrojone i odsączone ananasy z puszki. 

Pierwsza połowa biszkoptu, na to płynna masa i przykrywamy drugim biszkoptem. Na wierzch można posmarować powidłami, wylać polewę z białej czekolady lub zostawić bez niczego. Ciasto wstawiamy do lodówki na całą noc.





 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz