25 stycznia 2022

Ciap kapusta, panczkraut

Prosta kuchnia śląska jest zarówno smaczna, jak i małoskładnikowa. Bardzo dobra wariacja na temat ziemniaków. 





Składniki:
  • kilogram ziemniaków
  • pół kilograma kapusty kiszonej
  • cebula dużą
  • plaster gruby boczku wędzonego lub surowego
  • sól, majeranek, pieprz


Kapustę kiszoną kroimy drobniej i gotujemy do miękkości w niewielkiej ilości wody- można zrobić to nawet dzień wcześniej. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. W tym czasie na patelni obsmażamy boczek pokrojony w kostkę, gdy tłuszcz się uwolni rzucamy cebulę pokrojoną w drobną kostkę i przesmażamy do miękkości. Do ziemniaków ,które wcześniej klamy, lub przepuszczamy przez praskę, dokładamy ugotowaną kapustę i całą zawartość patelni. Doprawiamy roztartym w rękach majerankiem oraz solą i pieprzem.

Ciapkapusta doskonale komponuje się z roladą śląską, kiełbasą pieczona oraz mielonymi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz