Prosta kuchnia śląska jest zarówno smaczna, jak i małoskładnikowa. Bardzo dobra wariacja na temat ziemniaków.
Składniki:
- kilogram ziemniaków
- pół kilograma kapusty kiszonej
- cebula dużą
- plaster gruby boczku wędzonego lub surowego
- sól, majeranek, pieprz
Kapustę kiszoną kroimy drobniej i gotujemy do miękkości w niewielkiej ilości wody- można zrobić to nawet dzień wcześniej. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. W tym czasie na patelni obsmażamy boczek pokrojony w kostkę, gdy tłuszcz się uwolni rzucamy cebulę pokrojoną w drobną kostkę i przesmażamy do miękkości. Do ziemniaków ,które wcześniej klamy, lub przepuszczamy przez praskę, dokładamy ugotowaną kapustę i całą zawartość patelni. Doprawiamy roztartym w rękach majerankiem oraz solą i pieprzem.
Ciapkapusta doskonale komponuje się z roladą śląską, kiełbasą pieczona oraz mielonymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz