25 stycznia 2022

Krupniok pod pierzyną, Kaszanka pod pierzynką

Może danie na zdjęciach nie zachęca, ale gwarantuje, że smak rekompensuje wrażenia wizualne. Fajne na obiad, na przyjęcie ze śląskim motywem przewodnim.  Nie jestem fanką kaszanki, ani tej na ciepło, ani tej z grila, w takiej wersji nabiera wyrazu.


Składniki na 3 nieduże porcje:
  • ok 4-5 kaszanek
  • 2 średnie cebule
  • 0,5 kg  ziemniaków ( można zwiększyć do 1kg jeśli danie ma być bardziej pożywne)
  • majeranek
  • tymianek
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz
  • mleko
  • masła 1 łyżeczka
Cebulę kroimy w drobna kostkę i obsmażamy do miękkości na oleju.
Kaszankę obieramy z jelita i dokładamy do cebuli, razem przesmażmy, doprawiamy majerankiem, solą pieprzem, tymiankiem oraz gałką. 
Ziemniaki gotujemy i klamy lub przeciskamy przez praskę. Do ciepłych ziemniaków dolewamy trochę mleka , kawałek masła i tworzymy puree ( nie podaje ilości mleka , bo ziemniaki różnie mogą zabrać płynu). Na dnie naczynia żaroodpornego układamy kaszankę, na to puree ziemniaczane i zapiekamy ok 20 min. Można wierzch również posypać serem żółtym.




 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz