Pizza turecka? Jak najbardziej. Pide smakuje wybornie, łatwe w wykonaniu. Pide może być podawane z serem, z surowym jajkiem, jest wiele wariantów, tak jak wiele rodzajów jest pizzy. Przepis od Turczynki.
Z porcji podanej w przepisie wychodzi 10 niedużych pide.
Składniki na ciasto:
- 1 szklanka wody
- 1 łyżka suchych drożdży
- 1 łyżka cukru
Mieszamy składniki powyżej podane i zostawiamy na 5 min do aktywacji.
- 1 szklanka jogurtu/ może być też mleko ( lub pół na pół)
- 1 łyżka oleju
- 6 szklanek mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
Wyrabiamy ciasto, staramy się mało podsypywać ciasto mąką, ma być w konsystencji podobne do pizzy. Ciasto zostawiamy do wyrośnięcia na 1h. Dzielimy ciasto na 10 równych części.
Nadzienie:
- 1 duża cebula
- 1 zielona lub czerwona papryka
- 500g mięsa mielonego ( wieprzowe lub wieprzowo- wołowe)
- 1 łyżka pasty pomidorowo-paprykowej ( lub samej paprykowej i do tego 1 pomidor bez skóry)
- można dodać 3-4 pieczarki
- czerwona papryka sypka
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
- opcjonalnie żółty ser na wierch
Przesmażamy cebule do miękkości dodajemy mięso mielone( drobno mielone), paprykę świeżą i dusimy później zabarwiamy pastą paprykową i przyprawiamy. Studzimy.
Kawałki rozwałkowujemy na długo kształt, mięso wykładamy na środek, zalepiamy boki i tworzymy łódkę, lekko spłaszczamy całość. Można wierch posypać żółtym serem. Pieczemy na papierze do pieczenia w 200 stopniach C na złoty kolor ok 20 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz