25 stycznia 2022

Tureckie pide

Pizza turecka? Jak najbardziej. Pide smakuje wybornie, łatwe w wykonaniu. Pide może być podawane z serem, z surowym jajkiem, jest wiele wariantów, tak jak wiele rodzajów jest pizzy. Przepis od Turczynki.
Z porcji podanej w przepisie wychodzi 10 niedużych pide.



Składniki na ciasto:

  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżka suchych drożdży
  • 1 łyżka cukru

Mieszamy składniki powyżej podane i zostawiamy na 5 min do aktywacji.

  • 1 szklanka jogurtu/ może być też mleko ( lub pół na pół)
  • 1 łyżka oleju
  • 6 szklanek mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli

 Wyrabiamy ciasto, staramy się mało podsypywać ciasto mąką, ma być w konsystencji podobne do pizzy. Ciasto zostawiamy do wyrośnięcia na 1h. Dzielimy ciasto na 10 równych części.

Nadzienie:

  • 1 duża cebula
  • 1 zielona lub czerwona papryka
  • 500g mięsa mielonego ( wieprzowe lub wieprzowo- wołowe)
  • 1 łyżka pasty pomidorowo-paprykowej ( lub samej paprykowej i do tego 1 pomidor bez skóry)
  • można dodać 3-4 pieczarki 
  • czerwona papryka sypka
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
  • opcjonalnie żółty ser na wierch
Przesmażamy cebule do miękkości dodajemy mięso mielone( drobno mielone), paprykę świeżą i dusimy później zabarwiamy pastą paprykową i przyprawiamy. Studzimy.

Kawałki rozwałkowujemy na długo kształt, mięso wykładamy na środek, zalepiamy boki i tworzymy łódkę, lekko spłaszczamy całość. Można wierch posypać żółtym serem. Pieczemy na papierze do pieczenia w 200 stopniach C na złoty kolor ok 20 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz