Składniki:
- 200g miękkiego masła
- 10 łyżek cukru pudru
- 1 jajko L
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 3/4 łyżeczki sody
- kakao do ozdoby
Miękkie masło miksujemy z cukrem pudrem i jajkiem. Przesiewamy obie mąki z sodą i dodajemy do masy maślanej. Ciasto jest bardzo elastyczne. Możemy podzielić je na 4 części i każdą część rolować na wałeczek i wycinać kawałeczki. Każdy kawałeczek rolujemy w kulkę. Można tez bezpośrednio ciasto odrywać i tworzyć kulki wielkości orzecha włoskiego. Powinno wyjść ok 55-60 szt w zależności od wielkości kulek. Wysypujemy na płaski talerzyk gorzkie kakao. Szyjkę butelki plastkikowej lub końcówkę do tylek maczamy każdorazowo w kakao i wbijamy w każdą kulkę tworząc nóżkę pieczarki. Pieczemy ok 15 min w temperaturze 170 stopni C (góra-dół ). Ciastka długo utrzymują świeżość, gdy włożymy je do zamykanego pojemnika.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz