27 kwietnia 2023

Ciastka pieczarki

 

Składniki:

  • 200g miękkiego masła
  • 10 łyżek cukru pudru
  • 1 jajko L
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 łyżeczki sody
  • kakao do ozdoby

Miękkie masło miksujemy z cukrem pudrem i jajkiem. Przesiewamy obie mąki z sodą i dodajemy do masy maślanej. Ciasto jest bardzo elastyczne. Możemy podzielić je na 4 części i każdą część rolować na wałeczek i wycinać kawałeczki. Każdy kawałeczek rolujemy w kulkę. Można tez bezpośrednio ciasto odrywać i tworzyć kulki wielkości orzecha włoskiego. Powinno wyjść ok 55-60 szt w zależności od wielkości kulek. Wysypujemy na płaski talerzyk gorzkie kakao. Szyjkę butelki plastkikowej lub końcówkę  do tylek maczamy każdorazowo w kakao i wbijamy w każdą kulkę tworząc nóżkę pieczarki. Pieczemy ok 15 min w temperaturze 170 stopni C (góra-dół ). Ciastka długo utrzymują świeżość, gdy włożymy je do zamykanego pojemnika.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz