Składniki na biszkopt:
- 3 jajka
- 0,5 szklanki cukru
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka zimnej wody
- 0,5 szklanki mąki pszennej
- 1,5 łyżki kakao
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Białka oddzielić od żółtek. Ubijamy je ze szczyptą soli, tak by były gęste. Białka też można przebić, dlatego sprawdzamy co chwile gęstość. Dodajemy partiami cukier i ubijamy do momentu, aż będą śnieżnobiałe i lśniące. Dorzucamy żółtka, delikatnie łączymy za pomocą szpatułki. Dosypujemy przesianą mąkę, kakao i proszek, dolewamy wodę i olej i wszystko ze sobą łączymy. Blaszkę 30x20wykładamy papierem do pieczenia ( tylko dno). Wlewamy masę na biszkopt, zrzucamy blaszkę z30 cm i wkładamy do pieca na 30 min, temp 180 stopni C, pieczemy do suchego patyka, studzimy w otwartych drzwiczkach pieca jeszcze 15min. Po wyjęciu biszkoptu znów zrzucamy go z 30 cm ( wszystko to po to by biszkopt był równy i nie opadł).
Krem czekoladowy:
- 330 ml śmietany 36%
- 150g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki cukru pudru
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy i łączymy z ubitą zimną śmietaną i cukrem pudrem.
Biała masa:
- 330 ml śmietany 30% lub 36&
- 250g mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
Ubijamy mascarpone, dodajemy powoli śmietanę i dalej ubijamy, na koniec cukier puder. Jeśli masy wydają się za luźne, warto jest schłodzić przed wyłożeniem na ciasto, można też usztywnić je żelatyną.
Frużelina wiśniowa
- 450g wiśni świeżych lub mrożonych
- 2 łyżki cukru
- kilka kropel soku z cytryny
- 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
Wiśnie mrożone z cukrem i cytryną dusimy aż puszczą wodę i sok ( gdy mamy świeże dolewamy 1/3 szklanki wody). Na koniec zagęszczamy mąką ziemniaczaną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz