26 kwietnia 2023

Ciasto Marcello

 


Składniki na biszkopt:

  • 3 jajka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka zimnej wody
  • 0,5 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 łyżki kakao
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Białka oddzielić od żółtek. Ubijamy je ze szczyptą soli, tak by były gęste. Białka też można przebić, dlatego sprawdzamy co chwile gęstość. Dodajemy partiami cukier i ubijamy do momentu, aż będą śnieżnobiałe i lśniące. Dorzucamy żółtka, delikatnie łączymy za pomocą szpatułki. Dosypujemy przesianą mąkę, kakao i proszek, dolewamy wodę i olej i wszystko ze sobą łączymy. Blaszkę 30x20wykładamy papierem do pieczenia ( tylko dno). Wlewamy masę na biszkopt, zrzucamy blaszkę z30 cm i wkładamy do pieca na 30 min, temp 180 stopni C, pieczemy do suchego patyka, studzimy w otwartych drzwiczkach pieca jeszcze 15min. Po wyjęciu biszkoptu znów zrzucamy go z 30 cm ( wszystko to po to by biszkopt był równy i nie opadł).

Krem czekoladowy:

  • 330 ml śmietany 36%
  • 150g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki cukru pudru

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy i łączymy z ubitą zimną śmietaną i cukrem pudrem.

Biała masa:

  • 330 ml śmietany 30% lub 36&
  • 250g mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru

Ubijamy mascarpone, dodajemy powoli śmietanę i dalej ubijamy, na koniec cukier puder. Jeśli masy wydają się za luźne, warto jest schłodzić przed wyłożeniem na ciasto, można też usztywnić je żelatyną.

Frużelina wiśniowa

  • 450g wiśni świeżych lub mrożonych
  • 2 łyżki cukru
  • kilka kropel soku z cytryny
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej

Wiśnie mrożone z cukrem i cytryną dusimy aż puszczą wodę i sok ( gdy mamy świeże dolewamy 1/3 szklanki wody). Na koniec zagęszczamy mąką ziemniaczaną.

Dodatkowo: biszkopty podłużne 16-18 szt

Składanie ciasta. Na dół biszkopt, namaczamy go wodą z cukrem i cytryną, ja dolałam jeszcze limoncello. Na biszkopt nakładamy frużelinę wiśniową, na to idzie krem czekoladowy, biszkopty podłużne zamoczone w ponczu na to idzie masa śmietanowa jasna, a górę posypujemy gorzkim kakao.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz