25 kwietnia 2023

Kaszotto gryczane ze szparagami i cukinią

 



Składniki:

  • 2 średnie szalotki
  • 1 cukinia
  • ok 10 szparagów zielonych
  • 100g kaszy gryczanej (woreczek)
  • 50 ml białego wina (można pominąć)
  • 1 l bulionu
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka masła
  • szczypta oregano
  • sól, pieprz do smaku
  • opcjonalnie: garść parmezanu

Cebulki i ząbek czosnku drobno siekamy i smażymy do miękkości na maśle. Dorzucamy suchą kaszę i przez ok 5 min prażymy na patelni z cebulą. Zalewamy 1 szklanką bulionu oraz winem i dusimy na wolnym ogniu. Szparagi, czyścimy, odłamujemy dolne łyko, jeśli są młodziutkie to nie trzeba obierać, górną część odcinamy, łodyżki tniemy na mniejsze kawałki i dorzucamy na patelnie. W międzyczasie cukinie tniemy w słupki ( usuwamy nasiona) i opiekamy na niewielkiej ilości oliwy na patelni grillowej. Gdy woda z kaszy wyparuje dolewamy koleją szklankę bulionu. Gdy znów kasza wchłonie cały bulion, dolewamy bulionu do końca i wrzucamy pokrojoną cukinie w kostkę oraz główki szparagów. Dusimy całość do miękkości ( kasza ma być lekko al dente), przyprawiamy, na koniec posypujemy parmezanem ( można pominąć).



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz