1 lutego 2024

Gniazda z piekarnika. Pączki parzone z piekarnika.

 

Gniazda z piekarnika. Pączki parzone z piekarnika. Gniazda wychodzą puszyste, lekkie i zdecydowanie mają mniej kalorii niż pączek.

Z tej porcji powinno wyjść ok 12 gniazd.



Składniki:

  • 100ml wody
  • 100 ml mleka
  • 120g maki pszennej
  • 50g masła
  • 3 jajka L w temp pokojowej
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru pudru

  • lukier lub cukier puder do dekoracji


W garnku z grubym dnem podgrzewamy wodę, mleko z masłem, gdy wszystko będzie już jednolite, dorzucamy mąkę i energicznie mieszamy do momentu, aż gęste ciasto będzie jedną kulką i całe odejdzie od brzegów. Odstawiamy do wystudzenia całkowitego. Do masy dodajemy cukier puder i po jednym jajku do wykończenia, miksujemy całość na gładko. Ciasto przekładamy do rękawa z drobną gwiazdkową tylką. Blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i wyciskamy na blachę kółeczka średnicy szklanki. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200 stopni C ok 25 min do zarumienienia. Wyjmujemy, lekko studzimy i dekorujemy cukrem pudrem lub lukrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz